Нов облак над европредседателството:

Прокуратурата проверява НСО

Генерал - лейтенант Ангел Антонов. Сн. БГНЕС
Военна прокуратура–София проверява Националната служба за охрана (НСО) за злоупотреби. Говорителят на обвинението полк. Елин Алексов потвърди, че е в ход проверка, но не уточни дали е насочена конкретно срещу шефа ѝ Ангел Антонов.
 
По думите му в момента се провежда рутинна дейност по събиране на данни и повече подробности не могат да бъдат изнесени. Резултатът от проверката трябва да стане ясен до три месеца, като на този етап тя не се води срещу конкретно лице, каза прокурорът пред БНР. 
 
От президентството, под чиято "шапка" е НСО, засега отказват коментар по темата.
 
НСО, чието задължение е да осигурява охраната на ВИП-лица, има основна функция за организацията на събитията около българското европредседателство и не е изключени проверката в службата да доведе до затруднения.
 
Според в. "Труд" проверката е по сигнали срещу директора Антонов, който вече е бил разпитан. В сигналите се твърди, че той е ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки.Имало и нарушения в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставена на НСО за тест драйв.

Според неофициална информация на Меdiapool Антонов не се ползва с пълното доверие на президента Румен Радев. От БСП миналата година призоваха Румен Радев да направи ревизия на службата, но все още не е публично известна дали такава е проведена.

Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 година.

Около назначението му имаше скандал поради съмнения, че той не отговаря на изискванията за генералски чин. Тогава от президентството определиха те "внушения, които не отговарят на истината и са плод на манипулативно тълкуване на нормативната база".

Ангел Антонов бе главен комисар в МВР, като според правителството този чин съгласно Закона за резерва на въоръжените сили съответства на военното звание "генерал-лейтенант”. Висшите офицерски звания обаче се издават с президентски указ.

Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Антонов бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на ”Криминална полиция”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?