Прокуратурата проверява НЗОК по сигнал на Москов

Прокуратурата проверява НЗОК по сигнал на Москов

Прокуратурата извършва проверки в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви пред журналисти в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров в понеделник. Проверяват се сигнали, свързани със сключване на неизгодни договори. Работи се и по сигнал , подаден от бившия здравен министър Петър Москов и заместникът му Ваньо Шарков за изплатени суми от касата на болници, които са приемали пациенти без системата за пръстова идентификация.

“Основно се касае за превеждане на средства от НЗОК без наличие на съответно основание за това“, обясни Цацаров. Той увери, че съвсем скоро се очакват и резултати от проверките.

“Резултатите ще са свързани с начина, по който самите лечебните заведения са формирали исканията си към здравната каса и доколко онова, което здравната каса е покривала, действително е стигало до пациентите“, каза Цацаров.

През март Москов внесе в прокуратурата сигнал за това, че в няколко болници системата за пръстова идентификация не се прилага масово и това се случва със съгласието на НЗОК. В резултат на това 20 млн. лева са изплатени неправомерно от НЗОК за последните два месеца на миналата година, се посочва в сигнала.

В последствие обаче съдът отмени системата за пръстова идентификация в болниците, тъй като е била незаконно въведена.

От самата здравна каса обвиниха Москов в клевета и обясниха че вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?