Прокуратурата проверява правилно ли е спряно делото "Мишо Бирата"

Цацаров нямал данни за нарастване на престъпността, както твърди Цветанов

Прокуратурата проверява правилно ли е спряно делото "Мишо Бирата"

Главният прокурор Сотир Цацаров се разграничи от думите на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов за 20-процентен скок на престъпността през последните десетина дни, откакто правителството подаде оставка. "Данни за такава тенденция в прокуратурата няма", коментира обвинител номер едно, като междувременно съобщи, че прокуратурата проверява основателно ли е било спряно разследването за изтичане на класифицирана информация покрай скандала, станал известен като "Мишо Бирата".

 

Делото за скандалните разговори между премиера в оставка Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, от които ставаше ясно, че първият иска да "опази" от санкции собственика на бирената фабрика в Мездра Михаил Михов, бе спряно в началото на м.г.

 

Причината бе, че не можеше да се установи кой е изнесъл въпросните записи от специални разузнавателни средства (СРС). Друг проблем бе, че няколко последователни експертизи в БАН не успяха да заключат категорично дали разговорите са автентични или са манипулирани. Самият Борисов дълго време твърдеше, че думите му са монтирани и извадени от реалния контекст. През м.г. обаче в интервю за блогърите Асен Генов и Константин Павлов премиерът в оставка най-накрая си призна, че диалогът му с Танов е действителен. Реакция от прокуратурата не последва.

 

"Имало е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но то е спряно, тъй като не е установен извършителят, т.е. не е установено лицето, изнесло класифицирана информация", обясни в сряда Сотир Цацаров. Той обаче отказа да каже на този етап кой прокурор е спрял досъдебното производство: "Ако прокурорският акт бъде отменен, ще получите името му", каза главният прокурор в четвъртък преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

В момента се проверява дали има основание делото да бъде възобновено и ще се прецени има ли основание да се търси друг вид отговорност. Главният прокурор не знае дали по този случай има проверка срещу Бойко Борисов за злоупотреба със служебно положение.


Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна в началото на януари 2011 г. Тогава вестник "Галерия" разпространи стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков, неговия заместник Владислав Горанов и Ваньо Танов. "Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", казва Танов на Дянков.


"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата. Аз не съм Първанов - като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам. Хайде, прибирай ги оттам...", нарежда Бойко Борисов на Танов по повод акция на митничарите в бирената фабрика на Михаил Михов в Мездра. През март 2011 г. Михов беше открит мъртъв в хотел в Правец.

Няма ръст на престъпността

По повод думите на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов, че след оттеглянето на правителството на ГЕРБ престъпността се е активизирала, Цацаров коментира, че в държавното обвинение няма такива данни.

"Малко е трудно да се обоснове такава тенденция. Не може да се говори, че има нова вълна на отвличания и категорично няма данни за нова група за отвличания", каза главният прокурор. Преди ден Цветанов обясни, че организираната престъпност е "доста доволна" от случващото се в България, в София има над 20% ръст на кражбите на коли и се вижда възход на някои престъпни групи.

Проверката за "поръчания" Бойко Борисов е пред финал

Цацаров говори и за последния скандал, свързан с Бойко Борисов - изказването му, че има информация, че Ахмед Доган е поръчал убийството му.  Той поясни, че проверката е пред приключване. "Ако в Националната разузнавателна служба (НРС) наистина е имало документ с достоверна информация за подготвян атентат срещу Бойко Борисов, въпросът е къде е била службата през тези 4 години и какво е предприела тя", заяви главният прокурор по отношение на започналата проверка, след като Борисов обяви в парламента, че секретна информация от чужди служби показвала, че Ахмед Доган го е "поръчал".


"Интересно и важно е кои длъжностни лица извън разузнавателната служба са имали достъп до документа и дали те са имали участие в изпълнителната и законодателната власт в страната", каза още Цацаров, като уточни, че "проверката почти е стигнала до крайните резултати, но не мога да ги обявя в момента". Той обясни, че няма да бъде обявено дали изобщо има такъв документ, преди да се изясни "дали това е или не е класифицирана информация". Главният прокурор допълни, че вече са взети обяснения от последните двама шефове на НРС. За случая прокуратурата бе сезирана преди десетина дни от ДПС за огласяване на секретна информация от премиера в оставка.

В четвъртък Цацаров обяви още, че в следващите дни ще се вземе решение какво да се прави с проверката на делата за т.нар. "енергийна мафия". Един от проверяваните е градският прокурор на София Николай Кокинов, който е разпределил директно делото за продажбата на ток от НЕК (в периода 2004-2007 година) на прокурор Георги Тафров, вместо да използва системата за случайно разпределение на делата. Кокинов се е оправдал, че е направил това, защото е имал устно разпореждане от горестоящ прокурор. Цацаров обаче обясни, че въпросният висш прокурор е отрекъл това. Заради действията си Кокинов е заплашен от дисциплинарно наказание.

Споделяне

Още по темата

Още от България