Прокуратурата проверява публикувани голи снимки на училищен директор

Прокуратурата проверява публикувани голи снимки на училищен директор

Софийската районна прокуратура обяви, че започва проверка по случая с публикуваните голи снимки на директора на столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Става дума за три негови голи снимки, които са били качени на сайта на училището.

Прокуратурата допълва, че фотографиите са с "определено порнографско съдържание".

В хода на проверката ще бъде проверена автентичността на изображенията, както и кой е техният разпространител; а след приключването ѝ ще бъде преценено налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Александров, който е и съветник на образователния министър Меглена Кунева, е подал оставка от поста и тя я е приела.

“Вярвам в прокуратурата и очаквам след проверката името ми да бъде изчистено от всякакви съмнения и недостойни обвинения”, пише Александров в мотивите за оттеглянето си.

Кунева е възложила на началника на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева проверка за изясняване на случая. Съгласно закона началниците на регионалните управления са работодатели на директорите на общински училища.

Кастрева е поискала писмени обяснения за установяване на фактите около случая. До приключване на проверката Асен  Александров е в отпуск като директор на 51-во училище “Елисавета Багряна“.

За снимките първи съобщи жълтият вестник "Таблоид", който бе цитиран от вестника на Делян Пеевски "Телеграф".

Изданието на Пеевски посочва, че училището е първото в страната със специални часове за обучение на учениците по интернет култура. През миналата година 51-во СОУ спечели проект за създаване на център по природни науки, който ще бъде финансиран от Фондация "Америка за България". Това бе достатъчно, за да бъде обявен от близките до Пеевски медии за "соросоид", който ще "усвоява пачки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?