Прокуратурата проверява сигнал за схема на "патриотите" с оградата по границата

Валери Симеонов защити "Великата българска стена" и контраатакува Елена Йончева със сигнал за престъпления срещу националните интереси

Валери Симеонов, колаж <i> mediapool.bg</i>

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е започнала проверка за строежа на оградата по българо-турската граница по сигнал на бившия депутат от "Патриотичния фронт“ на ВМРО и НФСБ Велизар Енчев, който твърди, че те са изградили корупционна схема, свързана със строежа на съоръжението.

"На 10 март до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип (ограда) с цел опазване на държавната граница. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП "Патриотичен фронт" при наличие на данни за "свързани лица", както и че цените по договорите са многократно завишени", уточняват от прокуратурата.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер по икономическите въпроси Валери Симеонов от своя страна отхвърли всички съмнения около проекта и го нарече "Великата българска стена". Освен това той съобщи, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончев, която е основният говорител по темата за злоупотреби и корупция около проекта.

"Всеки, който се опитва да хвърли петно върху него, ще получи съответното съдебно наказание. По тази причина въпросният господин, чието име няма да спомена, говори в общ план – фирми на „Патриотичния фронт“. Това е общоприето политическо плямпане, което е ежедневие в България", каза Валери Симеонов.

ДАНС и АДФИ се занимават със съмненията за корупция при строежа

ВКП вече е възложила и проверки на ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), свързани със съмненията около сключването на договорите за проектиране и строеж на оградата, съобщиха от държавното обвинение в четвъртък.

АДФИ се занимава с "възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница". На ДАНС е възложено да провери "твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата". Проверките на двете агенции все още не са приключили.

Разследващите са изискали цялата документация, свързана с оградата, от областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, на които правителството възложи да отговарят за строежа. От ВКП припомнят, че цялата процедура по изграждането на граничното съоръжение е регламентирана с постановления на Министерския съвет (МС) от март 2015 г. и януари 2016 г.

Великата българска стена

Вицепремиерът Валери Симеонов обаче е на мнение, че "работата, която е свършена заслужава меко казано похвала".

"Мога да ви кажа за какво става въпрос – изключително тежко, сериозно инженерно съоръжение, с което България трябва да се гордее, така както Китай се гордее с Великата китайска стена. България трябва да се гордее с най-стабилната ограда в целия ЕС, която спокойно може да бъде наречена Великата българска стена. Нелепо е да се правят словесни нападки, квалификации от хора, които не са виждали за какво става въпрос“, посочи Валери Симеонов.

Прокуратурата ще проверява и Елена Йончева

Той съобщи още, че ще даде депутатката от БСП Елена Йончева на прокурор, тъй като застрашавала националната сигурност.

По думите му сигналът визира многократните изказвания на Йончева, която според него е преминала всякакви граници с конкретни указания къде работят камерите по границата и съответно и къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и откъде е двойна.

Вицепремиерът Симеонов посочи, че ще иска допълнително да бъде проверено откъде Елена Йончева има достъп до доклада на Инспектората на МС, който цитира и кой ѝ го е дал.

"Още един много интересен въпрос - да даде обяснения има ли нещо общо с изнасянето на кашони с пълната проектна документация за участъците от защитното съоръжение от отделните области и закарана най-вероятно в президентството“, коментира Симеонов.

В същото време той бе категоричен, че  твърденията на Йончева са неверни.

Информацията за хода на проверката се оповестява само ден, след като депутатът от БСП Елена Йончева обяви пред Нова телевизия, че разполага с документи, доказващи злоупотреби със строежа на оградата, които ще внесе в прокуратурата. Според бившата журналистка над 20 км от съоръжението в Хасковската област е едноредово в нарушение на приетия от МС проект. Затова и мигрантите успявали да прескачат оградата с помощта на стълби, твърди Йончева.

Вътрешният министър Валентин Радев категорично отхвърли думите ѝ, определяйки ги като "лъжи и неистини". Той дори покани Йончева заедно да обходят оградата, за да се убеди тя, че изграждането ѝ е изпълнено по проект. Валентин Радев направи и изненадващо посещение на границата в края на миналата седмица, където лично видя прорезите в съоръженията, направени от влизащите в страната мигранти.

Какво и как е платено?

Преди повече от месец президентът Румен Радев заяви публично, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един", но служебният вътрешен министър Пламен Узунов съобщи в началото на май, че проверяващият екип не е могъл да установи какъв точно е типът на съоръжението в определени участъци на оградата.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна твърди, че всичко, за което е платено, е изградено.

Проектът за изграждане на оградата по границата с Турция бе изготвен от МВР, но изпълнението му бе възложено на областните управители в трите области, граничещи с Турция. Стойността ѝ до момента надхвърля 170 млн. лева и вероятно ще достигне символичната цифра 200 млн. лева.

По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?