Прокуратурата проверява скандала с депутатите-наркотрафиканти, въпреки нежеланието на Цацаров

Борисов визирал социалист, обвинен за купуване на гласове, обяви ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувала проверка по твърдението на премиера Бойко Борисов, че "в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници", въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров публично обяви, че не трябва да се занимава с тази тема.

Това обяви говорителката му Румяна Арнаудова в сряда, малко след като от БСП съобщиха, че ще сезират Цацаров. По думите на Арнаудова обаче проверката е образувана по искане на сдружение "Боец" от 14 ноември, към което е присъединено и такова от движение "Възраждане" три дни по-късно. Към тях ще бъде добавен и сигналът на левицата, когато бъде внесен.

Социалистите настояват държавното обвинение да разпита министър-председателя, за да установи "кога, от къде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията, както и – кои са въпросните лица, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове".

Борисов направи въпросното изявление на 12 ноември при откриването на ремонтираната столична зала "Асикс Арена", но така и не уточни кого има предвид. Думите му провокираха декларация на левицата, заради която вече бившият председател на парламента Димитър Главчев изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова. Последвалият скандал стана повод и за оставката му, след като опозицията заплаши да бойкотира заседанията на депутатите.

"В последните десетина дни колегите от БСП се държат доста дезориентирано и с цел да спомогнем за осмислянето на някои информации, решихме да дадем пресконференция... Ако БСП не са разбрали, ние сме готови и утре да дадем подобна пресконференция, за да могат да разберат кои са тези, които прокуратурата има предвид", коментира в сряда Тома Биков от ГЕРБ по повод сигнала на опозицията до Цацаров.

Заедно с колегата му Маноил Манев те дадоха брифинг в кулоарите на парламента, за да покажат разпечатка от съобщение на прокуратурата за привличането на депутата от БСП Манол Генов като обвиняем за купуване на гласове.

"Ако са решили да носят отговорност за тези народни представители, да продължат да я носят. Ако са решили, че не могат да носят такава отговорност, да спрат да я носят, като ги изключат от парламентарната си група... Ако те не разбират за какво става въпрос, означава че в 80% в случаите най-вероятно действат неадекватно", каза още Биков.

След това Манев изчете въпросното съобщение на прокуратурата от 12 юли, припомняйки, че въпреки обвинението срещу Генов, Корнелия Нинова публично го е защитила.

"Оставям на медиите, на честната българска журналистика, на гражданите да преценят подкрепянето на един депутат, обвинен в купуване на гласове, най-тежкото според мен политическо престъпление, дали е морална мярка за хора, които искат да си присвоят правото на морални стожери в този парламент", добави депутатът от ГЕРБ.

Според главния прокурор Сотир Цацаров пък целият скандал с депутатите-наркотрафиканти бил провокиран от "политически изказвания", с които не било редно да се занимава държавното обвинение.

"Мисля, че трябва да правим разлика между политически изказвания и действително подаване на сигнали за престъпления. Политическите изказвания в тази сграда очевидно са доста силни и те са силни, защото такова е предназначението на сградата. Но да се хаби ресурс на прокуратурата за политически изказвания, било то на премиера, било то на лидера на опозицията, някак си ми се струва доста пресилено", коментира той миналата седмица в отговор на журналистически въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България