Прокуратурата проверява ски концесията над Банско

Ще се търси дали "Юлен" не ползва повече площ и свързана ли е с федерацията по ски

Прокуратурата проверява ски концесията над Банско

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на концесията на ски зоната над Банско, предоставена от държавата на дружеството "Юлен". Тя е по сигнал на политическа партия "Зелените", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В сигнала имало данни за за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт. За това главният прокурор Сотир Цацаров разпоредил проверка.

Сигналът е от 26 февруари. В него са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесията на територия в Национален парк "Пирин".

В сигнала е отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

Сигнали за използване на площи, които не влизат в концесионния договор, са подавани периодично през годините от неправителствени организации. При първото правителство на Бойко Борисов тогавашният министър на околната среда Нона Караджова поръча проверка на действително използваната площ и обяви, че тя надвишава предоставената по договор. В последствие обаче Караджова промени тезата си, а разминаванията бяха обяснени с неясния концесионен договор, който "Юлен" от години се опитва да промени. Новите сигнали за нарушения баха подадени, след като правителството разреши изграждането на нова ски инфраструктура в националния парк, а това предизвика нестихващи и досега протести.

В сегашния сигнал на "Зелените" се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. В сигнала се съдържат и данни за свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата.

По документи "Юлен" е офшорна собственост, но се свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Преди време адвокатът на дружеството Петър Петров, който е и част от управлението му, заяви, че управляващите знаят кой е реалния собственик на компанията, но той не може да го назове. Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е Цеко Минев, но Минев отрече. В същото време посоченията за краен собственик на "Юлен" е председател на федерацията по ски, която получава средства от държавата за организиране на стартове от световната ски купа на пистите над Банско.

Проверката на прокуратурата, която трябва да изясни и собствеността на "Юлен", ще приключи до два месеца, обясниха от обвинението.

Споделяне

Още по темата

Още от България