Прокуратурата проверява Свинаров за хеликоптерите

Военна прокуратура ще проверява законна ли е процедурата за възлагане на специална обществена поръчка за възстановяване и модернизация на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, съобщиха от Върховна касационна прокуратура. Проверката ще бъде извършена от Софийска военноокръжна прокуратура и се прави по повод публикации в пресата.

Миналият четвъртък от БСП изразиха опасения, че изборът на британската фирма "БАЕ системс" за стратегически партньор и изпълнител на проекта за ремонт и модернизация на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 е плод на натиск на кръгове, свързани с премиера Симеон Сакскобургготски и българското правителство.

От министерство на отбраната и от правителството обявиха, че няма сключена сделка за ремонт на хеликоптерите, а работната група все още проучва офертите.

Междувременно в събота в. "24 часа" публикува факсимиле от решението на военния министър Николай Свинаров за откриване на процедурата по избор на фирма за ремонт на хеликоптерите. На 3 декември м.г. комисията, създадена от Свинаров, предлага британците за стратегически партньор

От министерството на отбраната обясняват, че положителната резолюция на Свинаров върху това предложение давала възможност за преговори и с другите кандидати.

Към датата на влизането си в НАТО България няма да разполага с хеликоптери, съвместими със стандартите на алианса и причина за това е забавянето във времето на модернизацията на вертолетите Ми-17 и Ми-24. Това заяви днес в Плевен депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

Той уточни, че според него причината за забавянето на проекта била в Министерството на отбраната. Петков допълни, че има съмнения министерството да води преговори за ремонта в ущърб на националния интерес. Според него се създавало впечатление в обществото, че е въпросът с избора на фирмата-изпълнител на поръчката е предрешен, без организирането на публичен търг.

Няма сключена сделка за ремонт на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, заяви правителственият говорител Димитър Цонев, позовавайки се на информация от Министерството на отбраната. Димитър Цонев каза още, че работната група все още проучва всички оферти. Очаква се до края на месеца министърът на отбраната да получи доклада на експертите.

Споделяне

Още от Бизнес