Прокуратурата проверява упражнен ли е политически натиск върху главсека на МВР

Бойко Борисов: "Всяко пипане на хора на ключови позиции е неразумно"

Прокуратурата е образувала проверка по двата сигнала на уволнения преди ден главен секретар на МВР Георги Костов за това, че му е упражнен политически натиск, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"На 15 февруари тази година, до главния прокурор е постъпил сигнал от Георги Костов, главен секретар на МВР. В този сигнал г-н Костов твърди, че му е оказан натиск от сегашния министър на вътрешните работи, който му е поискал оставката. Дал му е известно време да извърши това действие, т.е. да си подаде оставката. В сигналът той твърди, че на практика е заплашен, че ако не го стори, ще бъдат активизирани и изнесени 10 сведения от бивши служители на МВР, които са напуснали под натиск от Георги Костов", заяви тя.

По думите ѝ разследващите проверяват дали спрямо Костов е извършена принуда, изнудване или злоупотреба със служебно положение.

"След като чу отказа ми (да напусна поста), министърът ми заяви в прав текст, че ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитира", повтори тезата си отпреди ден бившият професионален ръководител на МВР пред Нова телевизия в четвъртък.

Той обясни, че първоначално оставката му била поискана миналата сряда от служебния министър на вътрешните работи. Узунов казал на Костов, че той трябва да напусне иначе срещу него ще започнат да валят сигнали от настоящи и бивши служители на МВР за оказване на натиск.

"До момента на подаването на моя сигнал в прокуратурата срещу мен в МВР не е получаван сигнал от настоящи или бивши служители", каза Георги Костов.

По думите му премиерът Герджиков му заявил, че "нямаме политическо доверие във вас" и "очакваме оставката ви до 14 часа". След този разговор Костов сезирал прокуратурата.

"Какво политическо доверие при условие, че служебното правителство трябва да е ангажирано единствено и само с провеждането на честни избори?", попита Костов и добави, че е останал "омерзен".

Преди ден главният секретар на МВР бе отстранен от президента Румен Радев. "Най-смешното беше, че министърът през медии заяви, че има доверие в мен и ще продължим да работим заедно", обясни Костов.

По-късно през деня бившият премиер Бойко Борисов коментира, че "всяко пипане на хора на ключови позиции е неразумно". По думите му "борбата с контрабандата е на ниво, а работата на приходните агенции трябва да продължи".Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира темата, декларирайки, че БСП няма отношение към отстраняването на Костов.

"Присъединявам се към г-н Борисов. Кой го е направил, по какви причини – нямаме отношение. Бихме искали служебният кабинет да гарантира абсолютно честни и прозрачни избори – с кои кадри ще го направи, е абсолютно негово решение. Правителството решава с кои кадри това ще го направи", заяви социалистката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?