Прокуратурата проверява всички обществени поръчки в правосъдното министерство

Цацаров се задейства по сигнал на в. "Труд", опроверган от МП като "изцяло манипулативен"

Прокуратурата проверява всички обществени поръчки в правосъдното министерство

Прокуратурата започна мащабна проверка на всички обществени поръчки, сключени от правосъдното министерство. Както става видно от публикуваното в сряда съобщение, проверката е за "престъпления по служба, сключване на явно неизгодни сделки и безстопанственост".

Държавното обвинение се е активизирало незабавно след публикация на в. "Труд" от вторник, озаглавена "Корупция в министерството на правосъдието" и подписана от неизвестния автор Калоян Стоев. Въпреки че не фигурира в редакционното каре на изданието, името му стои под редица други статии, атакуващи правосъдния министър Христо Иванов и предложенията му за съдебна реформа.

Сигналът на "Труд" идва като по поръчка в критичната фаза на обсъждането на конституционните промени в парламента и офанзивата, предприета от главния прокурор Сотир Цацаров срещу Христо Иванов и предлаганата от него реформа.

От Министерството на правосъдието опровергаха фактологични неточности в заключенията на "Труд" за заобикаляне на закона за обществените поръчки в конкретно изнесения случай за поддръжка на климатици. Проверката ще продължи в следващите 60 дни и е възложена на МВР.

Разследващите възнамеряват да съберат цялата налична документация "по всички провеждани обществени поръчки", след което да снемат обяснения от служителите, участвали в провеждането на конкурсите за тях.

"Ще бъде установено дали е била уведомявана Агенцията за обществени поръчки, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за възложените поръчки. Ще бъде отправено запитване до АДФИ дали обществени поръчки, възложени от Министерството на правосъдието, до настоящия момент са били обект на проверка", допълват от прокуратурата.

Медийната публикация, използвана от подчинените на главния прокурор като повод за мащабната проверка, твърди, че по времето на Христо Иванов правосъдното министерство чрез директно възлагане е сключило договор за "Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизаторите" с фирмата "ПроАрм" ЕООД. Посочва се, че така е бил ощетен бюджетът на ведомството, тъй като така поддръжката на климатиците излизала по 981.50 лева месечно, докато според предишния договор е струвала по 750 лв. на месец.

"Действията на подчинените на правосъдния министър несъмнено имат своя умисъл. За това говорят поне три обстоятелства. Първо – никъде в последните десет месеца, в които на власт е този екип на министерството, не може да бъде открита документация, от която да е видно, че отговорните лица въобще са възнамерявали да проведат съответната процедура по реда на Закона за обществените поръчки. Второ – за да заобиколят нормите в ЗОП, служителите на правосъдния министър намаляват срока на договора от три на две години. Така общата стойност пада под прага от 24 000 лв., под който важи правилото за директно възлагане. В крайна сметка бюджетът на правосъдното министерство е ощетен с 5556 лв., при това само от по-високата средна месечна цена за поддръжка на климатичната техника", пише още "Труд".

По този повод от Министерството на правосъдието (МП) коментираха пред Mediapool, че приветстват извършването на прокурорската проверка, уточнявайки, че вече е в ход вътрешна проверка по изнесените от всекидневника твърдения.

МП: Твърденията на "Труд" са "изцяло манипулативни"

Междувременно пресцентърът на правосъдното министерство разпространи подробна информация по казуса с поддръжката на климатиците. Въпреки че параметрите по договора отговарят на условията на закона, в които се предвижда свободно договаряне, за сключването му са били поканени три дружества, избрани след маркетингово проучване.

"Получени са оферти и от трите дружества, като е избрано най-изгодното ценово предложение в размер на 19 630 лв. без ДДС, доколкото критерий за избора е предложената най-ниска цена. Другите две дружества са посочили по-висока цена", се казва в съобщението.

Изчисленията за завишената цена на поддръжката на ведомствените климатици, посочени в "Труд", са "изцяло манипулативни", тъй като не отчитат редица промени в параметрите на двата договора, които обясняват разликата в месечните разходи от съответно 750 лв. и 981 лв.

От правосъдното министерство отбелязват, че предишният договор с "Газтек" ЕООД е бил сключен преди 4 години, откогато обективно е поскъпнала въпросната поддръжка. Аргумент в тази посока е фактът, че ценовите оферти, дадени от трите първоначално поканени фирми, са били с минимални разлики, "което води до извода, че такива са актуалните цени".

Освен това, докато към 2011 г. климатиците в сградите на правосъдното министерство са били 136, то към момента на сключването на настоящия договор те вече са 146, което също не споменато в публикацията, станала повод за проверката на прокуратурата. Друго обстоятелство, останало извън вниманието на "Труд" е това, че "новият договор предвижда профилактика на всеки месец, а не тримесечно, каквато е била практиката на предишната фирма".

"В договора е посочено, че общата сума е в размер на 19 630 лв. без ДДС и се заплаща на равни месечни вноски за срока на договора, който е 24 месеца. Това ясно определя ценовите параметри на услугата. За пълнота на изложението ще посочим, че през 2010 г. договорът за поддръжка на климатиците в МП е бил едногодишен, с цена 33 600 лв. Договорът е сключен за срок от две години, а не три, както предишния, с оглед постигане на оперативност при решаване на проблеми, свързани с поддръжката на климатичните системи", добавят от ведомствения пресцентър.

В края на съобщението се посочва, че правосъдното министерство "оценява бързата и мащабна реакция на прокуратурата по повод на въпросната публикация на в. "Труд" и изразява надежда, че това е в резултат на общия стремеж на институциите на съдебната и изпълнителната власт към извършване на пълноценна реформа".

Споделяне

Още по темата

Още от България