Прокуратурата проверява всички ТЕЛК за фалшиви решения за инвалидност

Върховната административна прокуратура (ВАП) ще проверява всички Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) – органите, които издават решенията за инвалидност, заяви пред журналисти главният прокурор Борис Велчев след срещата си със социалния министър Емилия Масларова.

Разговорът се състоя по искане на Масларова, която настоява издаването на фалшиви експертизи за инвалидност да се криминализира. Според социалния министър голяма част от издаваните ТЕЛК решения са подправени.

Тя поиска да се предвидят наказания, включително и затвор, както за тези, които издават документите с невярно съдържание, така и за хората, които си плащат за тази услуга.

По думите на Велчев целта на проверката е да се види при какви стандарти и критерии работят комисиите, както и каква документация водят и какъв е контролът върху тяхната дейност.

Прокуратурата ще провери дейността на комисиите за около година и половина назад. Велчев подчерта, че по този начин инспекцията ще бъде ефективна и ще приключи сравнително бързо.

Масларова каза още, че е внесла при главния прокурор сигнали за фалшиви документи от ТЕЛК, с които са били източвани парите на хората с увреждания. Социалното ведомство е разработило и конкретни предложения за промени в Наказателния кодекс и в Закона за здравето.

За по-малко от две години хората с решения за инвалидност са се увеличили с около 400 000 души, без да има природни бедствия и военни действия в страната, които да доведат до такъв огромен брой инвалидизирани хора, коментира социалният министър.

В момента хората с увреждания у нас, получили ТЕЛК решения, са над 850 хиляди души или повече от една десета от населението на страната. По думите на Масларова през Първата и Втората световна война в България са се инвалидизирали около 70 000 души.

Споделяне

Още от България