Прокуратурата проверява защо е отказано лечение на починалото бебе в Пловдив

Пловдивската районна прокуратура извършва проверка по случая с починалото бебе в местната болница "Света Мина" след усложнения на бронхопневмония, съобщи окръжният прокурор Галин Гаврилов в петък. По думите му, в момента се установяват всички необходими факти и обстоятелствата около случая с момчето на година и половина.

 

Министърът на здравеопазването Таня Андреева също каза, че е назначила в болницата проверка на Изпълнителната агенция "Медицински одит", която се очаква да приключи до края на следващата седмица.

 

Детето почина в сряда сутринта, след като в началото на седмицата е преглеждано два пъти в спешното детско отделение на Университетската болница "Св. Георги". В крайна сметка то е постъпило за лечение в „Свети Мина", където е починало от тежка бронхопневмония, сърдечна и дихателна недостатъчност. Близките на момчето винят за смъртта му лекарите от Университетската болница, които според тях са отказали да приемат бебето навреме.

 

Детето е заведено в спешния център на болница "Св. Георги" с много висока температура в понеделник. Дежурният лекар го преглежда, предписва му лечение с антибиотик и го отпраща вкъщи. Състоянието на детето обаче се влошава и неговите близки отново го водят в същото отделение. Втория път дори е отказана спешна помощ, твърдят роднините.

 

Близките смятат, че причината лекарите да не приемат момчето за лечение, е временният паспорт, с който то е върнато в България от Германия, където родителите му излежават присъди. Детето е било отглеждано от роднини на баща си.

 

То не е прието в отделението по преценка на дежурните лекари в отделението, отхвърли обвиненията началникът на звено "Детски болести" в спешното отделение на университетската болница в Пловдив Светлана Атанасова.

 

Това е тежка бронхопневмония, настъпва така наречената остра дихателна и сърдечно-съдова слабост и детето почива, обясни шефката на детското отделение в болницата "Свети Мина" Мария Панова.

Споделяне

Още от България