Прокуратурата пусна Георги Рогачев да се прибере у дома

Прокуратурата пусна Георги Рогачев да се прибере у дома

Един от бившите изпълнителни директори на столичното парно Георги Рогачев, който последва предшественика си Валентин Димитров в ареста, излиза на свобода, научи Mediapool от отлично информирани източници.

Рогачев се прибира у дома веднага след като делото “Топлофикация” се компрометира окончателно и стана причина за избухването на  грандиозен скандал с обвинения за натиск върху следователи, изтичане на следствени тайни и опити за лобиране чрез връзки със зам. - министър. 

Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов в четвъртък потвърди информацията пред Mediapool и допълни, че лично той е наредил освобождаване на Рогачев, който вече е с мярка “домашен арест”. 

Обвинителят добави, че няма опасност Рогачев да повлияе на разследването, тъй като вече не заема никаква длъжност в общинско-държавното дружество. Основната причина за освобождаването – според Джамбазов – обаче е тежкото здравословно състояние на Рогачев, който прекарал доста време в затворническата болница. Той страдал от диабет, а в ареста нямало как да изпълнява необходимата за здравето си диета, обясни Джамбазов.

Така за злоупотребите в “Топлофикация” освен Вальо Топлото на “топло” остава само Емил Антонов, който бе заместник и на двамата “закопчани” изпълнителни директори.

В началото на февруари семейството на Рогачев изпрати  писмо до европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, защото той се бил превърнал “в изкупителна жертва на управляващите в България”, а досъдебното производство срещу него се използвало за физически и психически тормоз и охулвало доброто му име.

През декември миналата година Рогачев, Антонов служителката в столичното парно Лина Абланска и “бизнес дамата” Мая Стоилова  бяха  обвинени в източването и “изпирането” на около един милион лева от дружеството чрез фалшиви фактури. Тогава прокуратурата твърдеше, че мозъкът на схемата е Валентин Димитров.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?