Прокуратурата пусна и разговори на Бобоков за помилване на осъден

Пламен Узунов и Пламен Бобоков.

Прокуратурата разпространи още една част от комуникацията на бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Този път разговорите са за осъден в Румъния българин, който се опитва да си издейства помилване от президентската институция. Така към историята с чатовете между двамата бе добавен и нов детайл – помилванията. Досегашната подборка от SMS-ите на Бобоков, които прокуратурата реши да направи публично достояние, съдържа разговори за назначаване на посланици, както и разнообразна комуникация на бизнесмена с Узунов и посланика в Алжир Румен Попов покрай казуса с либийския танкер "Бадр".

От президентството заявиха в отговор, че процедура по помилването за въпросния човек изобщо не е стартирала. Нещо повече, от институцията твърдят, че самият осъден никога не е подавал такава молба.

Чатовете Бобоков-Узунов станаха повод да бъде образувано дело за търговия с влияние. Нито един от двамата не е обвинен по него. За сметка на това прокуратурата продължава ритмично да пуска на малки порции комуникацията между тях. Бобоков обаче е привлечен към отговорност заедно с брат си Атанас по друго дело – за третирането на опасните отпадъци от завода за производство на акумулатори "Монбат". Бизнесмените бяха арестувани заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души по подозрение, за участие в схема, чрез която отпадъците от "Монбат" не са били обезвреждани, а складирани на различни площадки. Атанас Бобоков все още е в ареста.

Пепи от Румъния

Новият герой в сагата е с инициали П.З.Н., става ясно от съобщението на прокуратурата. Той е българин, осъден за данъчни престъпления в Румъния през 2014 г. на последна инстанция. В телефона на Бобоков е записан като Pepi-Ro. През април тази година той изпраща на бизнесмена няколко съобщения – за делото си и за биографията си. Бобоков ги препраща на Узунов, който отговаря с лаконичното: "Ок. Поздрави".

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_42bdfc78976cd501125b9583cfb2a02c.jpg

Сред изпратените документи е искане за помилване на българския гражданин П.З.Н., подписано от "Демократичен съюз на българите в чужбина". В него са описани заслугите на П. З. Н. към тамошната българска общност.

Около месец по-късно Pepi-Ro изпраща до Бобоков следното съобщение: "Има ли някакъв резултат по моя въпрос?" На което бизнесменът отвръща: "Утре ще се виждам по твоя въпрос. Ще има, но няма да е светкавично". На 20 май Pepi-Ro отново пита: "Има ли някакъв резултат от комисията?". Вероятно се има предвид Комисията по помилванията към президента. Бобоков отговаря отрицателно и му казва действа с превода на решението на румънския съд.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_287757e1c10f726b09973908b6f42123.jpg

Кой е Пепи?

Според прокуратурата пишещият си с Бобоков е П.З.Н., който в момента е в софийския затвор. Зад тези инициали вероятно се крие бизнесменът от Свищов Петър Ненов – собственик на няколко фирми у нас, както и председател на регистрираната в Румъния неправителствената организация - "Международна агенция за превенция на престъпността и политики за сигурност".

Той е осъден в Румъния през септември 2014 г. на шест години затвор за данъчни престъпления. Тамошните власти смятат, че той е регистрирал фирми на безимотни лица, движел е цялата организация около дружествата, внасял е и е продавал стоки, като така е укрил данъци от над 2 млн. евро.

Самият Ненов твърди в комуникацията си с Бобоков, че е осъден като "управител в сянка". След окончателното потвърждаване на присъдата му през октомври 2014 г., е издадена европейска заповед за ареста му и е изпратен в България.

"Служители на Румънската разузнавателна служба ме закараха до ГКПП-Русе и ми казаха, че целта на тази присъда е не да лежа в затвора, а да напусна Румъния и да не се меся в техните вътрешни дела", пише той.

Присъдата все пак е приведена в изпълнение, но чак четири години по-късно. В края на октомври 2018 г. Ненов е арестуван и отведен в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров". Следват две дела – в Софийския градски съд, а след това и в апелативния съд. Съдиите решават, е мъжът трябва да изтърпи присъдата си в България.

Т.е. в момента е излежал около половината от срока. Междувременно е осъден и по друго дело, но този път в България. Миналата година той се споразумява с прокуратурата по дело за ползване на фалшива лична карта. Наказан е с 8 месеца пробация.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_385aa27043a03344509ab6e2754db847.jpg

Няма такава процедура

"В президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилване на лицето Петър Ненов, информация за когото разпространява днес прокуратурата", заявиха в отговор от прессекретариата на президента Румен Радев.

Оттам посочиха, че молба за помилване от Ненов никога не е постъпвала.

"На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС", пише в съобщението им.

Международна борба с престъпността

Интересна е дейността на Ненов и преди да бъде осъден. Той е правил дарения на полицията, а като председател на Международната агенция за превенция на престъпността и политики за сигурност е имал сериозна близост с българските МВР и ДАНС.

През 2012 г. например, когато вътрешен министър е Цветан Цветанов, Ненов участва и е сред организаторите на форум за киберсигурност. На събитието освен Цветанов присъстват и тогавашният американски посланик Марси Рийс, както и представителят на министерството на правосъдието на САЩ Джей Голдън.

Две години по-късно, когато вече е подсъдим в Румъния, Ненов, чрез агенцията си участва и в събитие на ДАНС под наименованието "Международна конференция по противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца в интернет".

Справка в Търговския регистър сочи, че Ненов е участвал в няколко фирми у нас. Една от тях е за консултантски услуги и се казва "Финансово разузнаване и консултации" ООД.

Споделяне

Още по темата

Още от България