Прокуратурата пусна сделката за столичния “Булгарплод“

Прокуратурата пусна сделката за столичния “Булгарплод“

Софийска градска прокуратурата (СГП) „благослови“ сделката за продажбата на най-голямото тържище за плодове и зеленчуци – столичния “Булгарплод“. Във вторник изпълнителният директор на на Столичната общинска агенция по приватизация (СОАП) Иван Димитров заяви пред общинските съветници от финансовата комисия в градския парламент, че приватизацията на дружеството е приключена.

„Прокурорската проверка бе финализирана с мнение за прекратяване. Договорът е финализиран, а парите вече са преведени по сметките на СОАП“, обясни накратко Димитров. Той помоли Столичния общински съвет (СОС) да изхарчи парите за „добри неща“ в полза на града.

На 19 октомври СОАП взе решение, че консорциум “Слатина Булгарплод” печели търга за закупуването на “Булгарплод”. Цената бе 75.4 милиона лева. В тайното наддаване участваха само две фирми, въпреки че общо 16 бяха закупили документи. Втори в търга остана дружеството от групировката ТИМ “Химимпорт финанси”, което е предложило цена от 75 милиона лева или само 400 000 лева по-малко.

Съмнения около протичането на конкурса възникнаха в две посоки. Едното тях бе именно малката разлика в ценовите оферти. Вероятното обяснение би могло да се намери в правните регистри. Консорциумът “Слатина Булгарплод” е създаден специално за търга. В него съдружници с по 50% са фирмите "Новико норд", управлявана от Спасимир Каназирев, и "Миладжо", собственост на Михаил Младжов.

“Новико норд” е собственост на холдинг “Нов век”, който е регистриран на един адрес с “Химимпорт финанси” – фирма от структурата на ТИМ. Според публикация в “Капитал” Централна кооперативна банка (ЦКБ), която също е част от групировката ТИМ, е инвестиционният посредник при увеличаване капитала на “Нов век”. В този контекст загубилата търга фирма реши да не обжалва в съда решението на СОАП.

Преди месец и половина градският прокурор на София Николай Кокинов заяви пред Mediapool, че ръководената от него институция проверява “някои нарушения“ по сделката. Държавното обвинение трябваше да провери и произхода на парите, с които бе купено дружеството. Прекратяването на проверката показва, че всичко и в това отношение е било наред.

Един от членовете на управата на консорциум “Слатина Булгарплод“ бе Светлана Каменова, бивша съпругата на Красимир Каменов - Къро, известен като приближен на изчезналия бос на бившата ВИС Мето Илиянски.

При сключване на сделката “Булгарплод Слатина” ще получи около 450 дка парцели, върху които са разположени съоръженията на тържището. То е официално определено със заповед на земеделския министър Нихат Кабил за основен източник на информация за цените на плодовете и зеленчуците.

Дълго време Министерството на земеделието не разрешаваше продажбата, но няколко месеца преди изборите даде зелена светлина. След съобщението, че сделката е финализирана, “Булгарплод“ зае категорично първото място по постигната продажна цена на дружество собственост на Столична община. Преди седем месеца СОАП продаде “Пътища и съоръжения” за 27 милиона лева.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?