Прокуратурата разпита Мария Капон по новото дело за АЕЦ "Белене"

Прокуратурата е разпитала като свидетел лидера на ЕНП и председател на Инициативния комитет "БеляНЕ" Мария Капон във връзка с изнесените от нея данни за АЕЦ "Белене" преди ден. Това съобщи в сряда пресцентъра на Единната народна партия (ЕНП).

 

Във вторник Капон, Иван Иванов от ДСБ и Петко Ковачев от "Зелените" разкриха, че плащанията по спрелия проект за "Белене" продължават. Те показаха три фактури на обща стойност над 7.5 млн. лева, издадени от инженер-консултанта по проекта "УорлиПарсънс". . Документите са издадени в периода между септември 2012 година и 29 май 2013 година.

 

От прокуратурата реагираха веднага и обявиха, че още в началото на август е започнало разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене" на стойност 18 милиона евро. Държавното обвинение даде да се разбере, че новото дело включва консултантските услуги по ядрения проект, но обяви, че няма да дава повече информация за разледването.

 

Първата фактура, извадена на показ по време на пресконференцията, е от 10 септември 2012 година (премиер тогава е Бойко Борисов) и е на стойност над 2.8 млн. лева. Втората е от 4 февруари 2013 г. (седмицата след провеждане на референдума, премиер е Бойко Борисов) - за 520 000 лв. Третата е за над 4 млн. лв. и е от 29 май 2013 г. - последният работен ден на служебния кабинет и деня на клетва на новото правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България