Прокуратурата разпита най-богатия човек в Русия

Руската прокуратура разпита и пусна най-богатия човек в страната, след като обвини неговия основен бизнес - партньор в измама с държавна собственост.

Изпълнителният директор на нефтения гигант ЮКОС Михаил Хородовски беше извикан в прокуратурата в петък сутринта за разпит във връзка с приватизацията на торов завод през 1994 г.

По същото дело беше разпитан и бившият ръководител на ЮКОС Леонид Невзлин, съобщава Интерфакс. В четвъртък беше задържан Платон Лебедев, ръководител на финансовата групировка МЕНАТЕП, контролирана от Ходорковски и собственик на 61 процента от капитала на ЮКОС.

Срещу Лебедев е повдигнато обвинение, че е ощетил държавата с 283 милиона долара, като е присвоил 20 процента от акциите на държавната компания Апатит при приватизацията ѝ през 1994 г. , предаде Интерфакс.

Прокуратурата "няма никакви въпроси за стопанската дейност на ЮКОС", каза Ходорковски на излизане от сградата на Главната прокуратура, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Компанията не е намесена в този случай. Всички обсъждани въпроси са в кръга на темите, изложени в пресата", каза Ходорковски пред журналисти след разпита. Той допълни, че не може да даде повече информация по юридически съображения. Ходорковски се смята за най-богатия руснак, а състоянието му се оценява на 11 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Някои анализатори интерпретират правните действия срещу Лебедев като предупреждение за руския бизнес елит - т.нар. олигарси - срещу по-силното им въвличане в политиката във връзка с парламентарните избори през декември, отбелязва Би Би Си.

Лебедев и Хородковски са двама от най-изтъкнатите руски олигарси - благоденстващия елит, който направи милиарди от хаотичната продажба на държавни фирми в годините след колапса на съветския режим.

Роман Абрамович - нефтеният магнат, който купува футболния клуб Челси - е друг изтъкнат представител на руските олигарси, припомня Би Би Си.

В момента ЮКОС очаква одобрение на мулти-милиардната сделка по сливането с фирмата на Абрамович Сибнефт.

Ходорковски нарече ареста на Лебедев незаконен и обеща да протестира официално. Адвокати не бяха допуснати, когато му беше прочетено обвинението в четвъртък.

"Не планирам да напускам Русия в близко бъдеще. Трябваше да пътувам за Лондон днес, но реших да остана", каза Ходорковски.

"Единственото място, където аз мога да пътувам, е до Томск, за среща с борда на ЮКОС", добави той. Подчерта също, че сливането със Сибнефт ще върви по план.

Смесената компания ще е най - голямата петролна фирма в Русия, контролираща една трета от добива на петрол, с пазарна стойност от 35 милиарда долара.

Руският президент Владимир Путин демонстрира воля да отреже властта на олигарсите още от първия ден на своя пост. Това негово намерение срещна широка подкрепа в Русия, където мнозинството от хората смятат олигарсите за мошеници.

Първата жертва на Путин бяха медийните магнати Владимир Гусински и Борис Березовски.
Арестът на Лебедев беше изтълкуван от много политически наблюдатели като предупреждение към неговия партньор Хородковски да не подкрепя опозиционни групи в предстоящите избори.

Хородковски публично подкрепя и се смята, че е финансирал, двете водещи либерални партии - Яблоко и СПС, които ще се съревновават с про-Кремълските партии на парламентарните избори през декември.

Споделяне

Още от Бизнес