Прокуратурата разпореди безплатен достъп до морските курорти

Да се прекрати събирането на такси от влизащите в курортите автомобили, разпореди във вторник за пореден път Върховната касационна прокуратура (ВКП). Часове по-рано варненският кмет Кирил Йорданов обяви същата заповед за курорта "Златни пясъци", базирайки се на аналогично постановление на прокуратурата от края на 2001 г.

В новата прокурорска разпоредба се заявява, че събирането на пари на контролно-пропускателните пунктове в курортите "Албена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг" е незаконно. Съгласно закона за пътищата, собствениците на хотели, хотелски комплекси и курортни комплекси нямат право да събират пари от гражданите за ползването на пътищата.

Пропускателният режим на входовете на курортите трябва да се запази единствено с цел съгласуван с МВР контрол, който трябва да гарантира реда и спокойствието на туристите и предотвратяване на криминални действия в курортите. Там, където продължат да се събират пари, КПП-та трябва да бъдат премахнати, се казва в постановлението, подписано от Георги Кювлиев, зав.отдел при ВКП.

Той нарежда на окръжните прокурори да приведат разпоредбата в изпълнение и системно да извършват проверки.

Основният аргумент на курортите за въвеждането на платените КПП-та бе, че така най-лесно събират такса паркинг от външните посетители, което осигурява реда на движение на територията на курорта. Според прокурорското постановление обаче, услугата паркинг трябва да се заплаща на мястото на предоставянето ѝ, а не предварително.

Утре варненският окръжен съд ще гледа първото дело срещу платените КПП-та, заведено днес от ръководството на курорта "Златни пясъци" срещу заповедта на кмета на Варна Кирил Йорданов. С нея Йорданов разпореди до 24 часа курортът да спре събирането на такси на пропускателните пунктове.

Платеният вход за "Златни пясъци" бе въведен преди две седмици, със съгласието на всички собственици на обекти в курорта. Тя се плаща от моторизирани външни посетители, които смятат да престоят повече от час на територията на комплекса. Таксата "паркинг" е 3 лв. и осигурява 24-часов престой в курорта. От ръководството на комплекса посочиха като сравнение, че такса паркинг в град Варна е левче за час.

От "Златни пясъци" тълкуват заповедта за кмета като незаконен опит за забрани плащането на такса паркинг в рамките на курорта. Според фирмата, тази заповед ще създаде хаос в комплекса и то в най-пиковия сезон. Кметът обаче опонира индиректно, че са упоменати местата в курорта, където може да се събират такси за охраняем паркинг.

В "Албена" събират такса паркинг още от началото на летния сезон, и то основавайки се на същото постановление на ВКП от 2001 г., което цитира за забраната си варненския кмет.

Такса при влизане се събира и в комплекса "Слънчев бряг".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?