Прокуратурата разработва 15 лидери на престъпни групировки

Прокуратурата разработва 15 лидери на престъпни групировки, стана ясно в събота по време на отчета за работата на държавното обвинение през 2006 г. По думите на зам.-главния прорукор Валери Първанов до края на годината може да се очакват три ареста на хора от ранга на Димитър Желязков-Очите.

Митьо Очите бе арестуван преди месец и половина за разпространение на наркотици в Бургас.

Първанов заяви още, че при акциите прокуратурата ще се стреми обвиненията, които ще се внасят в съда, да са не само срещу изначалните престъпления, но и срещу фирмите, през които се перат парите.

В доклада на държавното обвинение се споменава, че ключови фигури от престъпния свят са поставени под оперативно наблюдение и контрол. В следствие на това босовете са изложени на по-голям риск при извършването на тяхната дейност. По информация на Mediapool от прокуратурата, 15-те лидера са публични личности и правоохранителните органи разпологат с техни оператвни досиета.

Въпреки декларациите, че взаимодействието с МВР е по-добро, в доклада се забелязва отчетлива критика към Министерството на вътрешните работи. В него се посочва, че са нужни още усилия от страна на МВР за издирване на единствени очевидци на престъпления и намирането на вече известните извършители на престъпления.

В документа се отчита спад на разкриваемостта от 62 на 57 %, което бе обяснено с пропорционалното намаляване на престъпността. От обвинението се отчетоха с още 34 дела срещу хора с имунинет, от които 14 депутати и 20 - срещу магистрати.

През 2006 г. са внесени 4 обвининителни акта срещу депутати, два - срещу съдии, и 6 - срещу следователи. Преследването срещу прокурори не влиза в доклада, защото повечето производства са стартирали през 2007 г.

Отчетени бяха трима осъдени високопоставени държавни служители - областният управител на Ямбол, и висш данъчен служител. Двете присъди са за корупция, другата - за длъжностно престъпление.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са разпоредили проверка на работата на прокурора от ВКП Боян Тошев, който бе арестуван в началото на март заради уреждане срещу подкуп на назначения в прокуратурата и бе пуснат преди десетина дни под гаранция.

Досега е установено, че Тошев при една от проверките си във Варна е констатирал по-малко нарушения от действителните. Във Варненската окръжна прокуратура са открити 7 хилл дела, които не са заведени в деловодството. В Оряхово пък е установено укриване на документи и некоректни записвания.

Проверката срещу Тошев се води от Инспектората към Върховна прокуратура.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?