Прокуратурата разработва критерии за възлагане на делата на следователи

Евгени Диков: Следствието е в клинична смърт

БГНЕС

Планът за действие на прокуратурата предвижда разработването на критерии за възлагане на делата на следователи. Това съобщи новият директор на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков пред БНТ. По думите му в момента един следовател има 15 дела за година, докато друг работи само по едно.

"Следствието е в клинична смърт и това се доказа от анализ на специалисти и външни експерти", каза Евгени Диков. Според него това е факт от 6-7 години – откакто е приет новият Наказателно-процесуалният кодекс и няма категорично регламентиране на видовете дела, по които да работят следователите от НСлС.

Промяна в системата може да настъпи само ако се създадат обективни критерии, които да бъдат задължителни за окръжните прокурори – в кои точно определени случаи делата да се възлагат на следователи, смята Диков.

Това е предвидено в плана за действие на Прокуратурата, одобрен от Висшия съдебен съвет. Трябва да се разработят обективни критерии, които да посочат кои дела би следвало да се възложат на следователи, смята Диков.

"На практика в следствените отдели към окръжните прокуратури се възлагат дела по преценка на окръжния прокурор. В случай, че той има някакво отношение към определен следовател или самия ръководител на следствения отдел – просто не се възлагат дела", обясни директорът на Националното следствие.

Според него най-добрият вариант е законодателна промяна. Като междинен етап може да бъде направено и едно указание за изпълнение от страна на окръжните прокуратури, допълни Диков.

Той беше кандидат за директор на Националното следствие за втори път. Според него различното е, че предишният път колегите му са заложили на по-опитния Бойко Найденов. Тогава самият Диков не е имал административен опит, който е придобил през последните 7 месеца като изпълняващ функцията на административен ръководител на най-голямата прокуратура – Софийска градска.

До ден, два приключва ревизията на НСлС, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, стана ясно от думите на Диков. Проверката е установила, че има доста неравномерно разпределение на делата между отделните следователи, включително и в един отдел – един получава 15 дела, а друг 1 за година. Това според него се получава от несъвършенствата на самата система за разпределение на делата

Споделяне

Още от България