Прокуратурата разреши да се публикува одитът на системата за разпределение на дела

Прокуратурата разреши да се публикува одитът на системата за разпределение на дела

Докладът с резултатите от одита на системата за случайно разпределение на делата в съдебната система може да бъде оповестен. Наблюдаващите прокурори по досъдебното производство, което започна след одита са дали разрешение той да бъде публикуван.

Според тях оповестяването на информацията няма да затрудни разследването и установяване на обективната истина по делото, мотивират се прокурорите.

Въпреки че в доклада има клауза за конфиденциалност, от седмици главният прокурор Иван Гешев разгласява избирателно части от него и произнася присъди кой е виновен за ситуацията. В началото на месеца главният прокурор обяви, че одит, извършен по искане на ВСС, е стигнал до извода, че сигурността на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата е компрометирана – делата можели да се разпределят от всеки, който е получил първоначален достъп до системата.

Гешев сравни това с "коронавирус в съдебната система" и обвърза проблемите обвърза проблемите в системата с бившия министър на правосъдието и настоящ съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов, както и със съдия Калин Калпакчиев.

Самата система е въведена преди 5 години заради натиска на Европейската комисия. Тя е приета на заседание на ВСС, в който по това време определящо влияние имаше предишният главен прокурор Сотир Цацаров.

Разрешението за оповестяването на доклада е предоставено в понеделник. В писмото до представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) е отбелязано, че "преценка на Пленума на ВСС е дали, кога и в какъв обем да стане разгласяването на "Доклад от тест за проникване", дали съдържанието му не съставлява държавна тайна, както и дали това разгласяване не би попречило на функционирането на структурите на съдебната власт".

Прокурорите по делото, което започна след одит на системата за случайно разпределение на делата в съдебната система, са дали разрешение този одит да бъде публикуван.

Миналата седмица на заседание на ВСС по темата председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няколко пъти призова докладът да бъде публикуван, за да няма манипулации и интерпретации по темата. А главният прокурор Иван Гешев обяви, че изненадващо дори за него, е съгласен с Панов и е "съвсем логично одитният доклад да бъде качен на страницата на ВСС и всеки да има възможност да го прочете", но това трябвало да стане след разрешение на наблюдаващите прокурори, каквото вече има, както и след като бъдат отстранени уязвимостите в системата. 

Споделяне

Още от България