По сигнал на Българския хелзинкски комитет

Прокуратурата разследва Ангел Джамбазки за насаждане на расова омраза

Ксенофобските изяви ще струват на България скъпо, смята премиерът Орешарски

Ангел Джамбазки. Сн. БГНЕС

Общинският съветник и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки ще бъде разследван за публично подбуждане към престъпления и за насаждане на расова омраза, съобщиха в понеделник от Софийската районна прокуратура (СРП).

 

Съобщението за образуваното срещу националиста дело стана факт само няколко часа, след като от Българския хелзинкски комитет (БХК) изпратиха открит сигнал по случая до главния прокурор Сотир Цацаров.

 

"Прокуратурата няма да толерира подобни прояви и ще упражни всички свои законови правомощия. Това касае и всички призиви за "изчистване на града", за предприемане на "действия по самозащита" и посегателства върху чужди граждани, както и за "създаване на доброволни патрули и отряди" за въвеждане на ред", уточняват от държавното обвинение.

В своя сигнал, насочен срещу националистическата коалиция ВМВО-БНД и Сдружението на българските футболни привърженици, от БХК припомнят, че въпросните организации са дали "ултиматум" на властите до седмица "да изчистят" София от "престъпния контингент от нелегални имигранти". Има призиви за самоорганизиране и въоръжаване на населението, заявяват още правозащитниците.

"Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората" и "Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на духа на нейните традиции – доброволни патрули и отряди", са сред цитираните в сигнала до Цацаров изявления.

БХК напомня още, че веднага след отправянето на тези две публични закани в София са били извършени две престъпления на расова основа от екстремисти. "Медиите съобщиха за побой над млад баща от ромски произход и детето му в центъра на София. В социалната мрежа Фейсбук очевидка съобщи за групово нападение над чернокож младеж в превозно средство на градския транспорт", пише зам.-председателят на БХК адвокат Маргарита Илиева.

Според организацията България не е имунизирана срещу прояви на неототалитаризма, какъвто се разви в Гърция: "Отговорът на тези престъпления е налагане на върховенството на закона. Българската прокуратура дължи отговор на гореописаните деяния, защото те съставляват началото на престъпен неототалитаризъм".

"Бих призовал да се въздържаме от ксенофобски настроения, защото ще ни излязат много скъпо в краткосрочен и дългосрочен план", коментира в понеделник и премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос за антиимигрантските протести в неделя по повод на нападението на момиче в центъра на София.

Заедно с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Михаил Миков и бившия премиер Симеон Сакскобургготски Орешарски взе участие в тържественото отбелязване на 100-годишнината от създаването на Върховния административен съд.

Премиерът допълни, че ксенофобските прояви създават проблем с репутацията на страната. Той изрази надежда, че МВР възможно най-бързо ще залови извършителя на нападението на 20-годишното момиче в София.

От вътрешното министерство обявиха, че заради нападението се издирва Салахедин Бин Аладин. Мъжът е на 20 години и е родом от Алжир, а в страната е влязъл преди осем месеца.

В неделя от "Атака" заплашиха, че в България ще стане гражданска война, ако правителството продължава "антинародната си политика" и незабавно не затвори българо-турската граница. Около 50-на души, привърженици на "Атака", организираха митинг пред сградата на МВР. Те издигнаха лозунги за незабавно експулсиране на бежанците от България. Партията на Сидеров настоява и незабавно да бъде затворена българо-турската граница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?