Прокуратурата разследва бившия областен на София заради Царските конюшни

Прокуратурата разследва бившия областен на София заради Царските конюшни

Софийската градска прокуратура е започнала разследване срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев заради сделката с Царските конюшни, съобщиха от държавното обвинение. Пенев подаде оставка, след като стана ясно, че е продал земята под сградите на частна фирма за по-малко от 700 хил. лв. Разследването срещу него е за неизгодна сделка. То се води от столичното следствие и трябва да приключи за два месеца, съобщават от прокуратурата.

“Основен предмет на разследването са три договора от 08.07.2016г., сключени от областния управител и „Евротрансбилд“ ЕООД, с които е прекратена съсобствеността между държавата и търговското дружество. С тези договори Пенев е продал на „Евротрансбилд“ идеални части от поземлен имот с площ 1376 кв.м. в гр. София, бул. “Княз Александър Дондуков“ № 58, идеални части от поземлен имот с площ 4 762 кв.м. в гр. София, бул.“Княз Александър Дондуков“ № 56 и идеални части от поземлен имот с площ 1191 кв.м. в гр.София, бул. “В.Левски“ № 106.

В хода на разследването, освен събиране на доказателства за тези неизгодни сделки, ще се изискат и проверяват всички договори за разпореждане с имоти, държавна собственост или идеални частни от такива имоти, сключени от Пенев, в качеството му на областен управител.

Разпредено е да се изискат и всички договори за придобиване и/или наемане на движими вещи в т.ч. автомобили, както и други сделки по разходване на държавни средства за доставки и услуги, сключени от бившия областен управител”, пише в съобщението на прокуратурата.

Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура и е определен двумесечен срок за извършване на следствените действия.

За съмнителната сделка за пръв път алармира преди десетина дни БСП. Премиерът Бойко Борисов освободи от поста Пенев, който е назначение на Реформаторския блок. Правителството обяви, че ще опита да развали по съдебен ред сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от България