Лице "заемащо висш пост" използвало служебното си положение за незаконна облага

Прокуратурата разследва Комисията за конфликт на интереси

Претърсени са два апартамента на председателя й Филип Златанов

Филип Златанов, сн. БГНЕС

Двата апартамента на председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов в София и Перник са били претърсени, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, с което потвърди появилата се късно в сряда вечерта неофициална информация, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за длъжностни престъпления, извършвани в комисията.

Досъдебното производство е срещу неизвестно засега длъжностно лице, което е използвало служебното си положение, за да набави за себе си или за другиго незаконна облага.

В днешното официално съобщение от прокуратурата се казва, че във връзка с разследването на 9 юли с разрешение на съдия е извършено претърсване в служебните помещения на комисията. Оттам са иззети компютърно-информационни данни и веществени доказателства.

Към момента нуждите на разследването не позволяват да се предостави повече информация по досъдебното производство. След приключване на огледа на иззетите веществени доказателства, вероятно следващата седмица, ще бъдат предоставени повече подробности по случая, се посочва в съобщението.

Днес Цацаров не уточни дали въпросният неизвестен извършител е самият Филип Златанов, но заяви, че става въпрос за лице, заемащо висш пост.

Максимум до вторник ще има информация за целите на досъдебното производство и това, което е установено при претърсването, както и за евентуално обвинение срещу длъжностно лице, заемащо много високо служебно положение, каза главният прокурор, според когото всеки коментар или факт на този етап би затруднил разследването.

Председателят на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, цитиран от БТА, заяви, че не се притеснява във връзка със започналото досъдебно производство за длъжностни престъпления в институцията, която оглавява.

Той е потвърдил пред агенцията, че още във вторник в  комисията е бил направен обиск с разрешение на Софийския градски съд като обаче и той, и подчинените му са съдействали изцяло на разследващите. Нямаме какво да крием, защото работата ни е прозрачна, коментира Златанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България