Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата разследва медицинския одит за чадър над болници и лекари

Проверяват се 11 смъртни случая, за които разследващите не са уведомени

3 коментара
Прокуратурата разследва медицинския одит за чадър над болници и лекари

Прокуратурата разследва Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО) за потулването на лекарски грешки при смъртни случаи в болниците.

Агенцията, известна като "медицинския ДАНС" е органът, който проверява болниците за нарушения и от години в системата се коментира, че тя се използва като "бухалка" за едни и "чадър" над други лечебни заведения. Сега тези подозрения се потвърждават и от прокуратурата.

Оказва се, че само за 2017 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила общо 11 смъртни случаи, основно в София, но и в провинцията, проверявани от ИАМО, за които обаче държавното обвинение изобщо не е било сигнализирано.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в един от тези случаи става въпрос за загинал при катастрофа, чието тяло е освободено от моргата без да му бъде направена аутопсия, тъй като служителите на одита го класифицират като "маловажен". Вследствие на това прокуратурата прекратява делото срещу виновния за катастрофата.

В друг "фрапиращ" случай агенцията е проверила обстоятелствата около смъртта на мъж със съмнения за емболия. Констатцията е, че двама лекари, един от които неговият личен, не са назначили необходимите изследвания, с което са извършили нарушение. Въпреки това случаят отново е определен като "маловажен" и лекарите не са наказани.

Арнаудова отказа да даде повече подробности за останалите съмнителни смъртни случаи, както и за болниците, в които са се случили. Уточни единствено, че сред проверяваните казуси има и 6-7 загинали бебета. В нито един от тях прокуратурата не е била сигнализирана от никого.

Медицинският одит "имитирал" дейност

"Шефът на болницата би могъл да ни сигнализира. В "Пирогов", например, има изнесени работни места на полицейски служители – биха могли да ни сигнализират. Изпълнителната агенция, след като е получила сигнал за това, че неправилно лечение е приложено, в резултат на което близък на подателя на сигнала е починал, също е трябвало да ни сезира. На практика този контролен орган, съвсем откровено ви казвам, си задавам въпроса – какво е правил последните 3 години? Имитирал е, според мен, административно-наказателна дейност", коментира говорителят на Сотир Цацаров.

Затова всички тези казуси са пратени на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която ги е пренасочила по компетентност към съответните Окръжни прокуратури в страната, за да проверят за данни за лекарски грешки.

"Прието е, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица от ИАМО с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага – да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, като деянието е извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение", се посочваше в съобщението на разследващите, публикувано по-рано в четвъртък.

Сигналите започват след разрив на върха на агенцията

Всичко тръгва от сигнали на вече бившия главен секретар на "Медицински одит" Димитър Евлогиев за потулени от агенцията нарушения в болници, които той според запознати решава да изнесе след разрив в отношенията му със шефката на агенцията Златица Петрова. Самата Петрова оглавява агенцията почти непрестанно с малки прекъсвания от самото ѝ създаване през 2010 г. Засега здравният министър Кирил Ананиев коментира единствено, че докато трае прокурорската проверка, тя е отстранена, а временният ѝ заместник ще стане ясен по-късно.

Един от случаите, описани от Евлогиев е за бебе, починало при раждането в утробата на майката в университетската болница в Стара Загора. При постъпването на родилката в болницата тоновете на бебето започват да се губят, но се оказва, че на смяна няма анестезиолог и акушерка, което е задължително според медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Загубено е време, а когато анестезиологът и акушерката пристигат след около 45 минути, детето е извадено мъртво. Родителите подават жалба по случая в агенция "Медицински одит" и въпреки че назначената проверка открива нарушения, накрая директорката Златица Петрова пише резолюция за прекратяване на производството, като "маловажно".

Освен "обезпокоителните" обстоятелства около действията на служителите и шефката на ИАМО, от държавното обвинение посочват, че всъщност цялата дейност на агенцията е регламентирана по такъв начин от вътрешните ѝ документи, че на практика не произвежда никакъв правен ефект.

ИАМО сама минирала собствените си постановления

Проверката на ВАП е установила, че утвърдените от изпълнителната директорка Инструкция за осъществяване на контролната дейност и Методически указания към нея противоречат на наредбата за проверките в лечебните заведения, издадена от здравния министър през 2010 г.

"Според цитираната наредба на министъра на здравеопазването за резултатите от проверката се съставя констативен протокол, съдържащ ред обстоятелства, в т.ч. и разкрити нарушения, когато се съставя акт за установяването им. След това се изготвя доклад до изпълнителния директор на ИАМО за резултатите", описват законосъобразния ред при извършване на проверка.

Според прокуратурата обаче, той системно е бил нарушван, като служителите и ръковдството на агенцията буквално са го "обърнали с главата надолу".

"Когато са извършвани проверки, на първо място не са били съставяни заповеди, каквото е задължението на изпълнителния директор за извършване на проверката. Съответният екип, който незнайно как е определян, е извършвал проверка на място, но не е съставял констативни протоколи в голяма част от случаите, нито пък е съставял акт за административно нарушение, ако е установено такова. Този констативен протокол по силата на наредбата, която определя реда за извършване на тази дейност, е трябвало да се съпровожда с доклад до изпълнителния директор. А всъщност в самата агенция първо се е съставял доклада, който е изпращан директно на вниманието на изпълнителния директор. Той е вземал решението дори и за съставяне на акт за административно нарушение, което е грубо нарушение на закона. Не може, този, който трябва да вземе решение за санкциониране, да вземе решение и за установяване на административно нарушение", обясни Румяна Арнаудова.

Затова и от прокуратурата са сезирали здравния министър, който да предприеме дейстия по промяната на въпросните инструкция и методически указания в ИАМО, които противоречат на наредбата му.

"Залагането на тези порочни практики във вътрешните документи, за които е сезирала ВАП, според нашия прочит, представлява основание съдът, ако бъде сезиран с обжалване на издадено наказателно постановление, да не може да стигне до решаване на казуса по същество, а да отмени наказателното постановление, позовавайки се само на грешна и незаконосъобразна процедура. Т.е. дори и да е имало случаи, в които определено лице е санкционирано, то е санкционирано по процедура, която противоречи на закона и само на процесуално основание българският съд отменя наказателното постановление без да се произнася има ли извършено нарушение или не", добави говорителят на главния прокурор.

Сроковете за произнасяне са нарушавани дори с месеци

Освен това прокуратурата е установила агенцията обичайно не е спазвала никакви законови срокове. За представяне на доклада и констатациите на проверяващите наредбата на здравния министър определя максимум 5 дни, но "този срок е спазен в едва 3 от проверените над 608 случая". Някои от закъсненията са били от 20 до 30 дни, а понякога дори по няколко месеца.

Макар че проверката на ВАП обхваща само 2017 г., според Румяна Арнаудова "тези констатации вероятно са продължили повече от 3 години, доколкото разпоредбите, на които се позовават служителите на тази агенция, съществуват от 2015 година". Тя добави още, че от агенцията са предоставили на колегите ѝ общо 608 протокола, въпреки че във ведомствения им сайт е посочено, че са извършили 651 проверки през миналата година.

Разследването нямало да "влоши" работата на одита

"Мога да ви уверя предварително, че това няма да влоши работата на агенцията", лаконично коментира на целия този фон здравния министър Ананиев пред журналисти в парламента.

Той заяви, че откакто е министър до МЗ не са достигали сигнали, че медицинският одит потулва нарушения в болници. По думите му, както всяка друга структура на министерството, така и медицинският одит се проверява от ведомствения инспекторат веднъж годишно. Проверките на инспектората обаче не били достигали до изводите на прокуратурата. Това твърдение на Ананиев всъщност сериозно се разминава с информацията на прокуратурата, доколкото малко преди неговото изказване, Румяна Арнаудова заяви, че здравното министерство е правило проверка в одита в края на миналата година и "са установили това, което сме доразвили в известна степен".

"Може би прокуратурата има други правила, по които проверява, които са различни от административните правила на нашия инспекторат", предположи Ананиев без да уточни какво точно има предвид. от думите му стана ясно още, че не знае по чий сигнал прокуратурата проверява ИАМО. Добави само, че МЗ вече е отразило бележките на прокуратурата във връзка с наредбата за работата на агенцията и са направени промени, които са публикувани за обществено обсъждане.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. [email protected]
  #3

  В болниците ни,има хиляди проблеми,които се покриват от здравната каса,МЗ,и всички агенции,които са с контролиращи функции,и това не е защото управлява ГЕРБ,а защото такъв е манталитета на българина.Да не правим кал на нашите хора.Като има спусната проверка от някъде в някоя болница,някой УСЛУЖЛИВО им се обажда няколко дена по рано,да се скрият нередностите,а след проверката,всичко продължава по старо му.Лекарите в спешното,или в линейките се държат по най скандален начин,в голяма част от случаите,и

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #2
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.