Прокуратурата разследва "неизвестния" Дянков

Прокуратурата разследва "неизвестния" Дянков

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу "неизвестен" министър от кабинета "Борисов". Разследването е за изнасяне класифицирана информация. Всъщност става въпрос за дело срещу вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Срещу него бе подаде сигнал от председателя на Българската асоциация за бизнес Слетлозар Николов и от депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Градският прокурор на София Николай Кокинов потвърди в четвъртък, че делото е именно по този сигнал, подаден в края на миналата година. В него е посочено, че Дянков е огласил документ, подписан между БНБ и предишното правителство.

От финансовото министерство съобщиха, че Дянков няма да коментира, докато не приключат процесуално-следствените действия.

Практика на прокуратурата е да образува подобни дела първоначално срещу неизвестен извършител. По думите на Кокинов в хода на разследването ще се изяснява, кой е членът на Министерския съвет, който е изнесъл класифицираната информация.

"Цялото дело е с гриф за сигурност, едното постановление за образуването е с гриф за сигурност, тъй като в него са посочени секретни материали, секретна информация, която е поводът за това разследване”, заяви прокурорът.

Делото се води по чл. 359, ал. 1 от НК, която предвижда до 2 години лишаване от свобода или пробация за този, който по непредпазливост стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна.

През ноември м.г. министър Дянков огласи наличието на тайно споразумение между финансовия министър на тройната коалиция Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров, което позволява 1 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки. Това бе обявено в парламента, в отговор на питане, поставено от настоящия депутат от БСП Орешарски.

Според обясненията на бившия финансов министър споразумението е от октомври 2008 г. , когато заради световната финансова криза дори водещи банки са имали нужда от стабилизиране с публични средства. Той потвърди, че споразумението е било ползвано. В хода на разразилия се скандал Дянков репликира, че тайното споразумение е сключено не през октомври, а през май 2008 г., когато е нямало сигнали за навлизане на кризата в България.

Любопитна подробност е, че въпросното споразумение бе дадено на прокуратурата още преди осем месеца от самия Данков, който каза, че открил "тревожни документи". С обяснението, че документът е в прокуратурата, министърът не спази обещанието си да го огласи пред медиите и обществеността, независимо, че всички банкери и медии знаят коя е банката, за която е сключено споразумението.

БСП отдавна настояват министърът да бъде разследван за огласяване на класифицирана информация. Бившият премиер Сергей Станишев, който е с повдигнато обвинение за изчезването на седем тайни доклада от секретното деловодство на Министерския съвет, наскоро се оплака, че прокуратурата работи избирателно и под натиск срещу него, а повече от половин година не прави нищо по сигнала срещу Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България