Прокуратурата разследва незаконния арест на Куцаров

Прокуратурата разследва незаконния арест на Куцаров

Образувано е досъдебно производство за незаконен арест на 29-годишния Пламен Куцаров, който почина в кола на антимафиоти, съобщи главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда.

Досега бе образувано едно досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост срещу двама полицаи - Ирен Вълев и Божидар Проданов от групата антимафиоти, която е транспортирала Куцаров от Института по психология на МВР към сградата на бившата служба ГДБОП.

При гледането на мярката им за неотклонение в съда стана ясно, че колегите им, които са арестували Куцаров, не са си свършили работата, както трябва. Заповедта за задържането на Куцаров не е била оформена по надлежния ред – в нея няма подпис на задържания, а освен това липсва и съответната декларация. В същото време арестът на приятелката на Куцаров, която е задържана заедно с него в нейния апартамент, е станал по законния ред – с редовна заповед и декларация.

Съгласно закона за МВР, след като заповедта за задържане е нередовна, на Куцаров не може да му бъдат слагани белезници, както и да бъде конвоиран.

Осемте дисциплинарни производства срещу служителите на Дирекцията за противодействие на организираната и тежката престъпност (бившата ГДБОП – бел.ред) вече са приключили, като четири от тях срещу полицаите, в чиято кола Куцаров почина, са с предложение за уволнение, но вътрешният министър все още не ги е подписал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?