Прокуратурата разследва обществени поръчки на сливенския кмет Лечков

Нямам никакви притеснения за проверките на прокуратурата на обществените ни поръчки, заяви в четвъртък кметът на Сливен Йордан Лечков (избран с подкрепата на ГЕРБ). Той дори апелира към проверяващите органи да си свършат добре работата.

Сливенската окръжна прокуратура разпореди изземване на документация от Община Сливен, свързана с образувано досъдебно производство, касаещо разходването на общински пари по обществени поръчки. Местната власт обаче не предаде документите, с мотивите, че не е спазен законовият ред.

Лечков уточни, че проверяващите изисквали документацията за сключено рамково споразумение между общината и няколко фирми през 2007 г. Информацията била от архива, а по закон кметът е отговорен за него и всяка справка трябва да бъде поискана по законов ред. Ако това бъде направено, нямало да има проблем общината да предостави документите.

От прокуратурата казаха, че исканите документи не са се намирали в помещенията, за които съдът е дал разрешение за обиск и изземване, затова ще се наложи повторно искане на съдебно разрешение. Кога ще стане това, ще преценят разследващите. Според говорител на Окръжния съд в четвъртък такова искане не е постъпило.

Според прокуратурата става дума за рутинни действия във връзка с образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Целта на досъдебното производство е да разследва начина на възлагане и изразходването на публични средства при обществени поръчки, за които в общественото пространство има съмнения.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?