Прокуратурата разследва прием на чуждестранни студенти в МУ-София

Прокуратурата разследва прием на чуждестранни студенти в МУ-София

Специализираната прокуратура разследва дейността на организирана престъпна група, извършвала документни престъпления, свързани с приема на чуждестранни студенти в Медицинския университет в София.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура за агенция "Фокус".

Вчера на територията на София бяха извършени претърсвания и изземвания на документация, която се анализира, разпитват се свидетели. В акцията са участвали ГДБОП и ДАНС.

По неофициална информация на бтв от петък граждани на държави извън Европейския съюз са приемани проформа, за да започнат след това работа в други сфери. Целта им била да кандидатстват за гражданство без да са прекарали нито ден в университета.

На сайта си университетът е обявил, че годишната такса за граждани на страни извън ЕС е 7000 евро, ако обучението е на български език и 8000 евро - на английски език.

Именно за незаконен прием на чуждестранни студенти стана подсъдим бившият ректор на университета Ваньо Митев. Схемата бе установена при одит на образователното министерство през 2016 г.

Впоследствие Митев бе обвинен, че съзнателно е допуснал подчинения му тогава главен секретар на висшето училище Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба, като е позволил 146 чужденци от страни в ЕС да бъдат записани да следват медицина без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия.

Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1.1 млн. лева. Алексеев е подсъдим и за неизгодна сделка с посредник за привличането на чуждестранни студенти в изнесените звена на университета.

След разкритията в одита на образователното министерство от края на 2016 г. за нарушения в мандата на бившия ректор проф. Ваньо Митев, близки до него кръгове инициираха смяната на тогавашния ректор Вихра Миланова, която предприе курс за пресичане на порочните практики от предходните години.

При последвалия "преврат", който също е обект на съдебни битки, университетът беше оглавен от проф. Виктор Златков, а ръководните органи - овладяни от хора, близки до Ваньо Митев. Според запознати след смяната на властта във висшето училище порочната политика по прием на чуждестранни студенти е продължила постарому.

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?