Прокуратурата разследва сделка на Свинаров за самолетите "Пилатус"

Прокуратурата разследва сделка на Свинаров за самолетите "Пилатус"

Върховна касационна прокуратура (ВКП) е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерството на отбраната, научи Mediapool. Наказателното производство е по чл. 282 от НК за извършени престъпления по служба в периода 2003-2005 г. с цел “набавяне на имотни облаги и с настъпили значителни вредни последици за държавата” при сключването на сделката за закупуването на седем самолета за нуждите на българските военно-въздушни сили от швейцарската компания “Пилатус”.

Досъдебното производство е образувано на 27 януари 2007 г. с постановление на бившия прокурор от отдела за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта Катя Антонова. Малко по-късно Антонова бе преместена от отдела, а делото бе поето от прокурор Евгени Трифонов. Разследването все още се води срещу неизвестен извършител.

Сделката с “Пилатус” бе сключена на 5 декември 2003 г. от екипа на тогавашния министър на отбраната в правителството на НДСВ Николай Свинаров. Началник на Генералния щаб по това време беше ген. Михо Михов, бивш шеф на ВВС, понасоящем посланик в Македония.

Сделката включва доставката на шест самолета РС-9М за учебно-тренировъчни цели и един РС-12 за специално предназначение. Общата сума на сделката е 33,2 милиона евро.

Както Mediapool писа в началото на 2004 г. след справка в специализирани международни издания, цената на един самолет РС-12 е 3,2 млн. долара, а на РС-9М е около 1,8 млн. долара. При това положение цената на швейцарските самолети би трябвало да бъде около 14 млн. долара, а не 33,2 млн. евро.

Въпросът за неизгодността на договора бе повдиган от опозицията в предишния парламент в специални парламентарни питания към министър Свинаров.

Пред Mediapool във вторник наблюдаващият прокурор Евгени Трифонов заяви, че досъдебното производство е образувано поради наличие на данни от разследване на военната прокуратура и в медийни публикации.

“Най-важна е експертизата, ако тя покаже, че има нарушение на закона и сделката е неизгодна. Досъдебното производство има за цел да се установят виновните лица. Сделката е била подготвена от комисия на Министерството на отбраната”, заяви Трифонов. Той не пожела да отговори на въпрос дали разследването може да стигне до Николай Свинаров, който в момента е депутат от НДСВ и шеф на вътрешната комисия.

“Сделката се проверява отдавна, няколко пъти съм давал обяснения пред следователи и нямам никакви притеснения”, заяви Свинаров пред Mediapool. “Купихме най-добрите учебни самолети на най-ниската възможна цена”, допълни той.

Първата експертиза на сделката с “Пилатус” трябваше да е готова до началото на март. Впоследствие срокът за експертизата и разследването са удължени с 2 месеца, считано от 27 март 2007 година, и трябва да приключат в края на май.

Поради наличие на търговска тайна и обичайната тайна около сделките на военното ведомство стана ясно, че документите по разследването за “Пилатус” са секретни. Тайна е и цената, която държавата е платила за самолетите, както и всички останали подробности около договора.

По неофициална информация на Mediapool от държавното обвинение, сделката може да се окаже незаконна и чисто процедурно, тъй като е сключена без решение на Народното събрание въпреки че реално е увеличила държавния дълг.

Прокуратурата все още не се е отказала и от разследване на сделката за ремонта и модернизацията на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 с израелската компания “Елбит системс”. Държавното обвинение вече е изискало от военното министерство материали по случая.

Силно оспорваната сделка, сключена от Николай Свинаров, бе формално финализирана от неговия приемник и съпартиец Веселин Близнаков.

Преди месец на Близнаков се наложи да прекрати договора заради неизпълнение от страна на “Елбит”.

Споделяне

Още по темата

Още от България