Прокуратурата разследва склоняване към самоубийство по случая с починалото дете от Кардам

И останалите три деца от семейството са в болница под лекарско наблюдение

Прокуратурата разследва склоняване към самоубийство по случая с починалото дете от Кардам

Прокуратурата разследва склоняване към самоубийство по случая с починалото 9-годишно момче от добричкото село Кардам и останалите пет деца от семейството, които са в болница, съобщиха бТВ и Нова телевизия. Водещата версия за трагедията е отравяне с лекарства или други химични вещества, но причината все още не е категорично установена.

“Досъдебното производство е образувано по чл. 127, ал.1 от НК. Това е престъпление за склоняване към самоубийство. Това е версията, по която се работи. Насочени сме, естествено, от лекарите, към отравяне, тъй като три деца от това семейство са били със симптоматиката, която е имало и починалото дете за съжаление. Назначени са химически и съдебно-медицинска експертиза, взети са вътрешно-органни части, които са изпратени във ВМА в София”, уточни ръководителят на районната прокуратура Йорданка Чанева. Текстът от НК гласи, че "който по какъвто и да е начин подпомогне или склони другиго към самоубийство и последва такова или само опит, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

Докато не излязат експертизите е трудно да се каже причината за отравянето. Според бабата на децата те не са имали достъп нито до лекарства, нито пък до други препарати.

Преди ден аутопсията не показа ясна причина за смъртта на момчето. 

По-рано токсиколози коментираха, че причината за смъртта може да е остро инфекциозно заболяване, а не хранително отравяне, каквато беше първоначалната версия.

Хранителните продукти, които са консумирали починалото 9-годишно момче и другите членове на семейството, не са отровни, съобщи за БНТ проф. Снежа Златева, началник на Клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна. Предстои да се направят още нови проби и изследвания, за да се установи точната причина за смъртта на детето.

Две от сестрите на починалото момче бяха приети в реанимацията на варненската болница Света Марина, като състоянието им  се подобрява.

Междувременно и другите три деца в семейството са били настанени в болницата в Добрич по настояване на социалните служби, за да са под лекарско наблюдение, въпреки, че нямат симптоми.

Шестте деца в семейството се отглеждат от майката Росица Маринова и нейните родители. Жената е разведена от една година и не получава помощ от бившия си съпруг за отглеждането им. Твърди обаче, че ги гледа добре, ходят редовно на училище и се хранят добре. Бабата на децата твърди, че те не са имали достъп до химикали и отровни вещества. Близките са били питани от разследващите имат ли децата достъп до спирт, нафталин и др. вещества, но бабата твърди пред бТВ, че нямат, както и че Стефан никоге не би взел такова нещо без да пита.

Близките на детето смятат, че лекарите, които са посетили дома им при влошаването на децата са подценили ситуацията.

Първите оплаквания на децата от стомашни болки и повръщане са започнали през нощта в събота срещу неделя. Сутринта в неделя дядото е повикал лекар от Генерал Тошево. Екип на Спешна помощ ги е прегледал, поставил им е инжекция против повръщане и ги е оставил за домашно лечение. 

Вечерта се налага втори преглед на децата. На Стефан отново е била сложена инжекция против повръщане и малко по-късно момчето умира в дома си.

По думите на дядото Живко Иванов лекарите са подценили ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България