Прокуратурата разследва Софиянски

Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за извършени от столичния кмет Стефан Софиянски продажби на държавни имоти и реституции в държавни терени в нарушение на закона, съобщиха от Върховна касационна прокуратура.

Проверката е образувана ден след като Софиянски призова правителството да освободи областния управител на София Росен Владимиров, защото работел против интересите на града. В отговор Владимиров, който бе кандидат кмет от ДПС, обвини Софиянски, че продава държавни имоти, за което разполагал с документи.

Пред БНР Софиянски каза, че управителят е продал по "безобразен начин" парцел до паметника на Съветската армия в Борисовата градина и сградата срещу Младежкия театър. В първия случай собствеността била променена от публична общинска в държавна и дадена на частни инвеститори. Кметът научил за продажбата, когато новите собственици дошли да му се представят.

Росен Владимиров контрира, че според него кметът иска да прави паркинги на това място и затова бил против друг да строи.

Повод прокуратурата да се самосезира не са твърденията на Софиянски за Владимиров, а обвиненията, отправени от областния управител към кмета.

Пред в. "Труд" Владимиров твърди, че има "десетки документи, които доказват, че Софиянски е продал държавни имоти, при това еднолично и за жълти стотинки". Владимиров допълва, че кметът еднолично е извършвал реституции в държавни терени, някои от които са "направо скандални".

От прокуратурата са изискали от Областния управител всички документи, свързани със случая за да бъдат проверени всички факти и да се предприемат съответните бързи законови действия, се казва в съобщението.

Нека Росен Владимиров да покаже документите, призова Софиянски в коментар за започналата прокурорска проверка.

"Нямам никакви притеснения. Ако има някакъв пропуск, той по-скоро е на областната управа, че не е отменила решението, ако е счела, че е незаконно", обясни Стефан Софиянски пред БНР. Той заяви, че ако му поискат документи - ще ги предостави веднага.

"Не е приятно напрежението, но аз няма да бъда примирен никога. Няма да се променя, за да се пречи на работата и да се ощетяват софиянци", добави кметът.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: