Прокуратурата разследва строежа на новата сграда на "Нова телевизия"

Причината е разрушена сграда, възбранена в полза на държавата, на чието място са новите офиси

Прокуратурата разследва строежа на новата сграда на "Нова телевизия"

Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала досъдебно производство за унищожаване и повреждане на ипотекирано или заложено имущество във връзка със строежа на новата сграда на "Нова тв". Причината е разрушена сграда, която е била възбранена в полза на държавата. На нейно място инвестиционния холдинг на братя Домусчиеви "Адванс пропъртис" строи новите офиси на "Нова телевизия", съобщава "Капитал". "Адванс пропъртис" коментира, че сградата е била разрушена през 2019 г., преди върху нея да бъде наложено обезпечение от съда. От холдинга добавят, че новата сграда, готвена за "Нова тв", не е част от сделката по продажба на "Нова броудкастинг груп" на собственика на "Виваком" - "Юнайтед груп".

Разследването

Разследването е образувано по сигнал на Агенция за публичните предприятия и контрол (АППК). Оттам са посочили пред изданието, че са изпратили сигнал до Софийската районна прокуратура на 21 октомври 2020 г., с който е поискано "извършването на проверка относно наличието на неправомерно поведение във връзка с унищожаването на възбраненото в полза на АППК имущество". В АППК са били уведомени от СРП на 8 декември, че образувано наказателно производство. От АППК са поискали от Софийския апелативен съд също да сезира компетентните органи "предвид установеното в приетата по делото експертиза разпореждане с възбранен недвижим имот."

През януари 2020 г. Софийският апелативен съд потвърди серия от възбрани и запори, наложени по искане на АППК, с които бяха наложени възбрани на девет сгради и парцел от 40 декара в столичния квартал Искър, собственост на инвестиционния холдинг на братя Домусчиеви "Адванс пропъртис".

Поводът са претенциите на държавата срещу Домусчиеви за дължими неустойки по приватизационния договор на "Български морски флот". Беше наложен и запор на акции.

Реакция

Спред "Адванс пропъртис" обаче сградата е била разрушена през 2019 г., преди върху нея да бъде наложено обезпечение от съда.

"В качеството си на собственик, както на терена, така и на сградата, през 2019 г., "Адванс Пропъртис" ООД премахна тази сграда, на основание чл. 197, ал. 1 от ЗУТ, съгласно който собственик може да премахне свой законен строеж, след като уведоми общинската (районната) администрация и след одобряване на план за управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците и на план за безопасност и здраве. За осъществяване действията по разрушаване на незавършената сграда и разчистване на терена, на 27.09.2019 г. "Адванс Пропъртис" ООД сключи Договор за премахване на конструкция и разчистване на строителни отпадъци. Във връзка с горното Дружеството уведоми СО, район "Искър" за намеренията си и на 17.10.2019 г. бяха съгласувани и одобрени План за управление на строителни отпадъци и План за безопасност и здраве (предварително съгласуван с Отдел "Пътна полиция" на СДВР на 01.10.2019 г.)", посочват от компанията.

От "Адванс пропъртис" определят действията на Агенцията за публичните предприятия и контрол като "повече от недобронамерени, след като въпреки безспорно законосъобразните действия по премахване на въпросната сграда, сезира Софийска градска прокуратура за престъпление по чл. 216, ал. 2 от НК и независимо, че преди сигнала до прокуратурата е била запозната с описаната по-горе хронология.".

Тази седмица Комисията за защита на конкуренцията одобри сделките по купуването от собственика на "Виваком" "Юнайтед груп" на "Нова броудкастинг груп" и вестниците на Пеевски

От "Адванс пропъртис" са заявили пред "Капитал", че "новостроящата се сграда не е част от сделката за прехвърляне на 100% от дружествените дялове на "Нова Броудкастинг Груп" ЕООД".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?