Прокуратурата разследва търговия с гласове на висши магистрати

Прокуратурата разследва търговия с гласове на висши магистрати

Прокуратурата е започнала разследване по сигнала за купуване на гласовете на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщи във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов. Делото е образувано срещу неизвестен извършител и е за търговия с влияние. Практиката обаче показва, че "неизвестният" извършител много рядко се превръща в известен.

На едно от предишните заседания на кадровия орган на съдебната власт членът му Иван Колев втрещи отразяващите събитието, като заяви, че лице от Плевен на име Красьо пращал емисари сред кандидатите за административни ръководители в магистратурата и обещавал набиране на солидна подкрепа във ВСС. По думите на Колев Красьо предлагал срещу 200 000 лева да осигури от 8 до 13 гласа от членовете на съвета в полза на кандидат за началник на определена магистратура.

Специалната "оферта" получили кандидати, чиито позиции бяха гласувани на заседанията на ВСС през последните две седмици. Колев заяви, че е получил потвърждение на информацията, след като му се обадили и от "малка партийна централа" на парламентарно представена формация. Оттам му разказали същата история и заявили, че напълно вярват в способностите на плевенчанина да осигурява подкрепа срещу пари.

Кокинов уточни, че по случая се разпитват членовете на ВСС и окръжни шефове на съдилища и прокуратури.

Засега не е ясно защо делото е образувано срещу "неизвестния" Красьо, който бе описан от Иван Колев като "черничък човек с ланци".

Споделяне

Още по темата

Още от България