Прокуратурата разследва теч на информация в МИЕ за продажбата на “Булгартабак”

Прокуратурата разследва теч на информация в МИЕ за продажбата на “Булгартабак”

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за изтичане на класифицирана информация около продажбата на “Булгартабак”. По този повод в сряда на разпит в следствието се яви уволненият зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова.

От прокуратурата упорито отказват да съобщят срещу кого се води разследването, като обещават подробности в четвъртък.

По информация на Mediapool досъдебното производство е срещу длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за изтичане на класифицирана информация от ведомството към среди на ДПС за приватизацията на “Булгартабак”.     

Корнелия Нинова престоя повече от два часа в следствието. Тя не отговори на журналистически въпроси. Mediapool се опита да я открие за коментар, но не можа да получи такъв, защото на мобилния ѝ телефон отговаряше мъжки глас.

По-късно в сряда Нинова заяви пред БНР, че е разпитвана като свидетел за изясняване на причините, защо в МИЕ не е третирало като класифицирана информация документацията, свързана с приватизацията на “Булгартабак холдинг” и причините, поради която тя не е засекретена Тя  била обяснила на следователите, че  това е  невъзможно, тъй като "Булгартабак холдинг" е публично дружество и е задължено да подава всяка информация, свързана с дейността му, на Българската фондова борса . 

Нинова бе председател на Управителния съвет на тютюневия холдинг, но бе отстранена от премиера Станишев на 6 май, след като името ѝ бе замесено в корупционния скандал, който тресе държавата вече месец.

Срещу нея вече има образувано наказателно производство за престъпление срещу правосъдието, след като бяха засечени разговори между нея, следователката Татяна Шарланджиева и бизнесмена Красимир Георгиев, съсобственик на фирмата “Фронтиер”, който е финансирал бившия шеф на „Топлофикация-София” Валентин Димитров. Последните двама са с обвинения за пране на пари.

Самата Нинова твърди, че е била шантажирана от шефа на следствието Ангел Александров за предоставяне на информация за работата на директора на “Булгартабак” Христо Лачев и че върху нея е оказван натиск за пълнене на черни каси.

“Булгартабак” е в центъра на мощни политически драми в последните години заради последователния отказ на ДПС да позволи приватизация на дружеството. Предполага се, че по този начин партията на Ахмед Доган спасява “обръчи от фирми” около затъващото държавно дружество.

Според една от непотвърдените версии, избухналият скандал в държавата е предизвикан от опитите за решаване на проблема с изпадналия в криза държавен монополист, където са били противопоставени икономическите интереси на фирми, свързани с Овчаров от една страна, и компании, свързани с Ахмед Доган и вътрешния министър Румен Петков от друга.

Споделяне

Още по темата

Още от България