Прокуратурата разследва убийство, извършено от полицаи при пътен инцидент в САЩ

Нов видеоклип с убийство, извършено от полицай, предизвика протести в градчето Бриджтън в американския щат Ню Джърси, съобщи Асошиейтед прес.

Видеозаписът е направен с полицейска камера на 30 декември, но е публикуван сега. На него се вижда как спиране на автомобил за рутинна полицейска проверка заради дребно пътно нарушение бързо се превръща в кървава драма, завършила с убийството на единия от двамата чернокожи пътници в колата.

Единият от двамата полицаи, след като надникнал в колата на нарушителите, предупреждава своя колега, че вижда пистолет в жабката. Проверяващият полицай Брейъм Дейз, също чернокож, изважда оръжието си и извиква на возещия се на лявата предна седалка пътник Джеръми Рийд: "Покажи си ръцете! Ако мръднеш и посегнеш към нещо, моментално ще бъдеш мъртъв!"

После полицаят се навежда навътре в колата, за да отстрани пистолета. През това време Рийд нарушава заповедта да не мърда и излиза от колата с очевидно празни ръце, вдигнати на височината на раменете. Полицаят отново му заповядва да не мърда, но Рийд,явно стъписан, изглежда решава, че ще е по-безопасно да легне на земята пред колата, за да не поражда подозрение, че може да посегне за оръжие.

Тогава обаче проехтяват шест полицейски изстрела и Рийд рухва мъртъв. Според Асошиейтед прес стрелят и двамата полицаи. Колегата на Дейз е бял.

И двамата са пуснати в принудителен отпуск, докато местната прокуратура разследва инцидента, в който според АП има доста неуточнени моменти. Оказва се, че 36-годишният Рийд е лежал 13 години в затвора за стрелба срещу полицаи в Ню Джърси, когато бил тийнейджър. Миналата година е бил арестуван за притежание на наркотици и за неподчинение. Арестуващият полицай отново е бил Дейз. Изглежда, че при сегашния фатален инцидент той е познал своя стар "клиент", което е довело до изостряне на ситуацията.

Видеоклипът от полицейския архив е бил направен публично достояние по искане на два местни вестника въз основа на правото за достъп до информация, след като местни правозащитници са отнесли въпроса до щатската прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?