Прокуратурата реанимира разследване срещу Христо Иванов

Прокуратурата реанимира разследване срещу Христо Иванов

Софийската градска прокуратура е свалила от трупчетата старо дело срещу бившия правосъден министър и настоящ съпредседател на обединението "Демократична България" Христо Иванов. Той бе разследван за това дали е сложил подписа си под четири заповеди, издадени от негово име, докато е бил министър.

За реанимирането на делото се разбра от думите на Надежда Йорданова, която бе началник на кабинета на Иванов в Министерството на правосъдието. Във вторник тя е била привикана в прокуратурата да даде обяснения по този случай.

"Поводът датира от пролетта на 2015 г., когато в някои медии бяха направени публикации с твърдения, че на четири документа от Министерство на правосъдието има подписи, които не са на министър Иванов. Учудена съм както от повода, така и от скоростта на предприетите действия от страна на Прокуратурата. Недоумявам защо са били необходими цели 5 години, за да се проведе с мен тази беседа на тема документооборот", съобщава Йорданова.

Прокуратурата бе сезирана за този случай преди четири години от сдружението "План Б"- сайт с ограничена активност, свеждаща се до това да публикува инсинуации и "сигнали", които впоследствие да бъдат тиражирани от медиите. Действията на въпросното сдружение бяха в пълен синхрон с опорните точки в медиите на Делян Пеевски.

Още в разгара на скалъпения скандал Христо Иванов заяви, че той е подписал заповедите. Въпреки това делото продължи да се размята още известно време, независимо, че не бе направена експертиза, която да потвърди или отхвърли думите му. Заповедите са за отпускане на обезщетение на служител, който е напуснал работата си в министерството. Никой не твърди, че има нанесена някаква финансова или друга щета.

Сдружението "План Б" сезира прокуратурата с мотива, че подписите под заповедите не си приличат особено. 

Христо Иванов напусна кабинета "Борисов 2" през декември 2015 г. През 2017 г. прокуратурата, ръководена тогава от Сотир Цацаров, съобщи, че не разследва бившия министър.

Сега дойде време и на Иван Гешев да реанимира случая.

"Шок, Бонба, едно от престъпленията на десетилетието, ако не и на ерата на Водолея като цяло, отново се разследва от прокуратурата под началството на Гешев! Мистерията с четири мои заповеди (като министър) на които имало разкривени подписи се връща на дневен ред и се очаква най-сетне да бъде разплетена от инструмента на Бога...", коментира Христов Иванов във фейсбук.

"Шегата настрана. От тези заповеди е настъпила някаква вреда, никой не ги възразява, оспорва или обжалва, аз многократно съм заявявал, че това си е моят подпис. Но разследването не спира", допълва той.

Иванов напомня, че сдружението "План Б" бе организация, която защитаваше тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. То бе оглавявано от Любена Павлова, която после се ожени за известния столичен следовател Петър Петров – Пепи Еврото.

"И ето ни днес в 2020 г., задават се нови избори, и целият този безвкусен сюрреализъм отново е тук. Това са пет години, в които се хаби бюджетен ресурс. Време, в което аз не съм извикан нито веднъж на разпит. Време, в което прокуратурата не разследва участието на Пеевски в КТБ, не разследва ЦУМ-Гейт или записите на Янева, заяви че не чете комуникацията между Божков и Горанов и много други подвизи. Единствената причина някой редови прокурор да си губи времето с тази безумица, е политическа поръчка. Нямам съмнение, че това е унижение за интелекта на колегите и им изразявам съчувствието си", казва Иванов.

Почти няма изказване пред медиите на Иван Гешев, в което той да не говори за анархо-либералната опозиция и кръговете около нея, като има предвид "Демократична България".

Персонално Гешев е атакувал много пъти Христо Иванов, като последното обвинение бе, че той е виновен за системата за случайното разпределение на делата в съда. Главният прокурор заяви това при положение, че системата бе одобрена с решение на Висшия съдебен съвет, където най-влиятелният глас е на главния прокурор, а правосъдният министър е лишен от право да гласува. Не е ясно как Гешев може да гарантира обективно и безпристрастно разследване на случая, защото той никога не е криел отношението си към Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?