Прокуратурата с нов удар срещу корупцията – бивш шеф в ДАБ е обвинен за поръчка на салам

Прокуратурата с нов удар срещу корупцията – бивш шеф в ДАБ е обвинен за поръчка на салам

Прокурорското спецзвено "Антикорупция", което е на пряко подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров, постигна нов удар срещу корупцията.

Бившият главен секретар на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Златко Александров е обвинен за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на 22 459 лева, съобщиха от прокуратурата във вторник.

Всъщност става въпрос не за доказана корупционна схема, а за закупуването на голямо количество телешки салам, който впоследствие е бил унищожен заради изтекъл срок на годност.

Разследването е образувано в края на юни м.г. от спецзвеното "Антикорупция" по публикация във в. "Стандарт" от февруари м.г., озаглавена "Шефът на бежанците изгърмя за скъпи храни".

Александров е привлечен към наказателна отговорност заради решението да поръча закупуването на над 5.3 тона малотраен телешки салам, въпреки че към онзи момент колбасът е бил наличен в складовете на ДАБ, разясняват разследващите.

Договорът за доставка е сключен на 9 декември 2015 г., въпреки че тогава е отчетено намаляване на броя на настанените в центровете на ДАБ чужденци. За въпросното количество телешки салам са заплатени 21 298 лева.

Заради краткия му срок на годност обаче – 4 март 2016 г., месец по-късно колбасът е унищожен в екарисажа във Варна, което е струвало на агенцията още 1161 лева. На Златко Александров е определена най-леката мярка за неотклонение "подписка", допълват от държавното обвинение.

Споделяне

Още от България