Прокуратурата с оферта от 6 г. затвор за биячите от Околовръстното шосе

Тримата обвиняеми са готови на споразумение, но преговори още няма

Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура (СРП) излезе във вторник с оферта към обвиняемите за побоя над 30-годишния Васко Наумов и съпругата му Мария Димитрова на столичното Околовръстно шосе.

Разследващите са готови на споразумение с гардовете Христо Христов, Георги Близнаков и Александър Гечев, ако те се съгласят да излежат наказания от около по 6 години затвор.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата по повод изявлението на адвоката им Мариана Тодорова пред бТВ преди ден, че клиентите ѝ са готови да признаят вината си и да понесат последствията.

Христов, Близнаков и Гечев са обвинени за нанасяне на средна телесна повреда на Наумов по хулигански подбуди, както и за квалифицирано хулиганство. За тези деяния Наказателният кодекс предвижда от 2 до 10 години зад решетките.

В момента обвиняемите се намират за постоянно в следствения арест, след като две съдебни инстанции приеха, че са събрани достатъчно уличаващи ги данни, както и,ч е ако излязат на свобода, могат да извършат друго престъпление.

"Степента на обществена опасност на двете престъпления (времето, мястото и начина на осъществяването им и предизвиканите негативни обществени последици) мотивират прокуратурата да приеме, че единствено подходящо в случая наказание е лишаването от свобода, определено към средния размер и ефективно изтърпяно", заявяват от държавното обвинение.

В съобщението се добавя, че ако тримата обвиняеми са готови да изтърпят подобно наказание, СРП няма против да участва в преговори със защитата на обвиняемите за ускорено приключване на делото със споразумение.

Версията на Христов, Гечев и Близнаков е, че те са били провокирани от Васко Наумов, който ги засичал и ги замерил с пластмасова бутилка. След като спрели той дори излязъл с телескопична метална палка, която да му изтръгнали от ръката, обяви след инцидента шефът им Ивайло Борисов-Ториното, подсъдим по две дела за наркобанди. По думите на адвокатката им гардовете съжалявали, че психически не са устояли на "провокацията". При инцидента в края на февруари на потърпевшия Наумов бяха избити три предни зъба и нанесени наранявания по лицето и едната ръка. Съпругата му също отнесе шамари, но за щастие не пострада тежко.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?