Прокуратурата с песимистична равносметка за 2009 г.

Прокуратурата с песимистична равносметка за 2009 г.

Равносметката от работата на прокуратурата през 2009 г. не е оптимистична. Направена е крачка напред, но не толкова голяма, колкото ни се иска. Това каза при представянето на отчета за работата на държавното обвинение в петък говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова.

Проблемите в прокуратурата са се трупали от десетилетия, а основните пречки за неефективната ѝ работа са остарялата нормативна уредба и ниската резултатност на контролните органи на изпълнителната власт, каза тя.

От държавното обвинение се оплакаха особено от занижения контрол при одобряването на договорите по предприсъединителните програми на ЕС и оперативните програми на общността.

Въпреки това беше отчетено шесткратно увеличение на делата за измами с евросредства - 358 досъдебни производства и 1102 проверки. Основният брой от посочените дела са за особено големи суми, които засягат най-вече мярката по изплащането на помощи за единица обработваема площ. Престъпленията са свързани с декларирането на по-голяма площ от реално обработваната.

В рамките на разследването на бенефициентите на такива помощи са образувани 20 досъдебни производства срещу длъжностни лица, които не са упражнили необходимия контрол.

От прокуратурата се похвалиха, че има 18 влезли в сила присъди за престъпления с европейски средства.

За разлика от други годишни отчети, сега не липсваше и нотка на самокритика. Ръководителят на инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) Малена Филипова съобщи, че за всяка от последните две години са постъпвали над 1400 сигнала от граждани за неефективна работа на обвинители.

Основните сигнали са били за липсата на надзор, на внимание към законните искания на страните по делото, за претупване на разследването с цел по-бързо приключване на делото.

По сигналите са наложени 74 дисциплинарни производства.

Малена Филипова каза още, че през 2009 г. е било обърнато по-голямо внимание на делата срещу нотариуси и съдия-изпълнители. Заведени са били 61 дела срещу нотариуси, а 16 – срещу съдия-изпълнители, от които поне 10 са срещу известния столичен нотариус Слави Крашевски, уличен в измами с недвижими имоти и сделки с коли.

По думите на Филипова до този момент прокуратурата не е обръщала достатъчно внимание на такива престъпления, извършени срещу граждани, но те вече ще се вземат на специален отчет заради особено големия им граждански отзвук.

Споделяне

Още от България