Прокуратурата сама прати аферата "Костинброд" в небитието

Оправдателната присъда на Росен Желязков влиза в сила, тъй като не е протестирана

Вече бившият зам.-градски прокурор Роман Василев показва откритите надпечатани бюлетини.

Прокуратурата сама сложи окончателно точка на т.нар. афера "Костинброд", като не протестира пред втора инстанция оправдателната присъда на бившия главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков, постановена от Софийския градски съд (СГС) в средата на април.

По този начин държавното обвинение на практика се съгласява със становището на съда, че по случая няма виновни и то влиза в сила, съобщи в четвъртък "Дневник". От прокуратурата потвърдиха неофициално пред Mediapool за решението си, уточнявайки, че такава е била преценката на наблюдаващия обвинител по делото.

Росен Желязков бе обвинен в длъжностно престъпление за това, че умишлено не е организирал контрола над отпечатването на бюлетините за тогавашния вот с цел да набави облага за печатницата "Мултипринт", изразяваща се в спестяването на редица организационни и производствени разходи.

Въпреки че бе оправдан, бившият главен секретар на МС и настоящ съветник на премиер Бойко Борисов увери, че няма да съди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото имал "институционално мислене".

Скандалът "Костинброд" избухна в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори през лятото на 2013 г. с активното съдействие на тогавашния шеф на ТВ7 Николай Бареков, който обяви в серия живи включвания от печатницата на "Мултипринт" в Костинброд, че прокуратурата е предотвратила грандиозна манипулация на вота.

Последва лаконично официално съобщение от разследващите, което донякъде потвърждаваше внушенията на Бареков, тъй като уточняваше, че след получен сигнал и направена проверка от ДАНС, Софийската градска прокуратура е образувала дело за престъпление против политическите права на гражданите.

Данни за това обаче така и не бяха открити, което принуди разследващите да се ограничат само до констатацията, че надпечатаните 351 075 бюлетини били годни за използване. Затова и обвинение получи единствено Желязков, за когото прокуратурата твърдеше, че не е изпълнил служебните си задължения да проконтролира отпечатването на бюлетините за вота.

Това обаче не попречи делото срещу него да бъде използвано за многобройни внушения, че изборите са щели да бъдат фалшифицирани, ако не е била намесата на ДАНС и прокуратурата. Показателно за характера на делото е и обстоятелството, че то бе образувано по сигнал на Мая Манолова от БСП, която след тогавашните избори стана зам.-председател на Народното събрание.

Емблематична за случая ще остане и фразата на бившия служебен премиер Марин Райков, който заяви по време на едно от заседанията на СГС по делото, че "онзи скандал спихна като суфле и се трансформира в един процес за наличие или липса на контрол от страна на главния секретар на МС".

Споделяне

Още по темата

Още от България