Прокуратурата също е пред ”фалит” заради загубени дела

Красен Николов

Прокуратурата също е пред ”фалит” заради загубени дела

Положението с бюджета на съдебната власт е допълнително усложнено заради натрупан от прокуратурата 2 милиона дълг към гражданите, стана ясно в четвъртък от думите на председателя на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев.

Сумата е дължима за обезщетения на гражданите, които са спечелили дела срещу държавното обвинение по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Двата милиона лева дълг са натрупани само за първите шест на месеца на тази година.

Михаил Кожарев описа тежкото финансово състояние на всички органи в съдебната власт като ”пред фалит”. Кожарев прогнозира, че парите за издръжка на прокуратурата ще стигнат само до септември, което означава, че няма как да бъдат изплатени обезщетенията.

В началото на седмицата представляващият член на ВСС Соня Найденова обяви, че пари в системата вече няма . Общо 85 съдилища са без средства за издръжка, което включва пари за ток, вода, възнаграждения на вещи лица, съдебни заседатели и т.н.

В сряда Кожарев добави, че общо 95 са органите на съдебната власт, които са в невъзможност да се разплащат. Натрупаните дългове са за 6.8 млн. лв. Кожарев даде за пример районния съд в Трявна, който ще остане без ток, защото няма 343 лева, за да си плати сметката. Сред институциите, чиято работа може да се окаже блокирана заради неплатени сметки и липса на пари за вещи лица и съдебни заседатели, са окръжният и районният съд в Бургас, окръжните съдилища в Кюстендил, Монтана, Плевен и Пловдив.

Преди месец ВСС поиска увеличение на бюджета на съдебната власт с близо 20 милиона лева, за да бъдат покрити неотложни разходи, но финансовото министерство така и не отговори на искането.

Извън тежкото състояние на много от районните съдилища, проблем имат и много ключови част от системата. Софийският градски съд и Софийският районен съд имат пари до септември, също като прокуратурата. Върховният административен съд няма пари да си плати интернета. Положението във Върховния касационен съд също е лошо, каза Кожарев.

По думите му съдебната дейност е и държавна дейност, а никой не е обърнал внимание на съвета. Бюджетът на съдебната власт през тази година е бил абсолютно същият, какъвто и през 2013 г., каза Кожарев. Той добави, че премиерът Пламен Орешарски при посещението си във ВСС е обещал да се направят корекции в бюджета, но те не са били изпълнени. Същите обещания е имало и при правителство на ГЕРБ, посочи Кожарев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?