Прокуратурата съзря заговор срещу България покрай убийството на Виктория Маринова

Прокуратурата съзря заговор срещу България покрай убийството на Виктория Маринова

Убийството на телевизионната водеща от Русе Виктория Маринова е изцяло криминален случай. Въпреки това той е изпозлван, за да се сложи петно българската държава от хора, които са имали политически цели. Това заяви в Русе говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Този случай се оказа, в резултат на нашето разследване, чист криминален случай. Но за съжаление петното, което бяха оставили върху авторитета на държавата, се наложи целият екип да обори само с много усърдие, с много висок професионализъм и със самообладание, което проявиха колегите, за да стигнем до истината. Внушенията, които бяха направени, не отговарят на истината, само злепоставиха България за кратък период от време, но които не постигнаха целите на тези кръгове от хора, които вероятно са били водени от нечисти политически цели”, заяви Арнаудова, цитирана от БНТ.

Маринова бе убита на 6 октомври миналата година. Дни по-късно в град Щаде в Германия бе арестуван Северин Красимиров. Според прокуратурата той е убил и изнасилил Маринова. Във вторник обвинителният акт срещу него бе внесен в съда. Красимиров ще отговаря за три престъпления – убийство, изнасилване и блудство. След задържането си той призна за убийството, но отрече да е изнасилвал Маринова.

Веднага след престъплението се появиха съмнения, че младата жена е убита заради работата си като журналист. Тази версия бе отхвърлена от разследващите. Случаят обаче доби широка популярност. Българските власти бяха критикувани и от кандидата за следващ председател на ЕК Манфред Вебер. Негов пост в социалните мрежи ядоса премиера Бойко Борисов, който заплаши, че може и да не подкрепи Вебер за поста. След ареста на Красимиров Вебер заяви, че има доверие на разследващите и приветства усилията им.

Ако Красимиров бъде признат за виновен, той може да получи между 15 и 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Още през октомври самият Красимиров призна вината си. "Не мога да повярвам, че аз съм го направил. Виновен съм, ще приема всяка присъда", каза тогава той и обясни, че няма много спомени за случилото се, тъй като в нощта преди инцидента пил много и бил дрогиран. Спомнял си, че двамата влезли в пререкание и се разменили удари.

На Красимиров беше направена цялостна съдебно-медицинска психологична и психиатрична експертиза, която показа, че той може да носи наказателна отговорност. Близки на Красимиров твърдяха, че е умствено изостанал и че е приемал медикаменти. Експертизата обаче показа, че той е способен да разбира действията си.

Той бе арестуван от германската полиция дни след убийството на Маринова по искане на българските власти. След това той беше върнат в България.

Според разследващите той е изнасилил жестоко и е убил Маринова, с която се засякъл случайно след пиянска нощ. Престъплението е извършено в храсти в близост до крайбрежната алея в Русе, където Маринова тичала.

От полицията твърдят, че ДНК-профилът на 21-годишния младеж съвпада с този открит по жертвата. След убийството Красимиров избяга в Германия, където живее майка му. 

Споделяне

Още по темата

Още от България