Прокуратурата се активизира предизборно срещу кметове

Прокурор Румяна Арнаудова

Очакват се още акции срещу кметове в страната, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред бТВ в сряда. През последните два дни бяха арестувани кметът на Созопол Панайот Рейзи (ГЕРБ), кметицата на Златица Магдалена Иванова, а под прицел е и кметът на Стрелча Стойчо Чачов (АБВ). Местните избори ще се проведат през есента на тази година.

“В последните 2-3 години прокуратурата мобилизира усилията си в разследванията срещу кметовете, тъй като постъпиха множество сигнали, че в общините се извършват злоупотреби”, каза Арнаудова.

Тя обясни, че Агенцията за държавна финансова инспекция интензивно извършва проверки и докладите за дейността на общинските администрации се изпращат на главния прокурор, който ги препраща на компетентната прокуратура.

“Затова имаме много разследвания срещу кметове. Има и такива, за които към този момент не можем да споделим с медиите, но се работи приоритетно, тъй като се касае за корупционни, според нас, деяния и се стремим да ги пресечем”, подчерта Арнаудова.

По отношение на кмета на Созопол Панайот Рейзи наблюдаващите прокурори ще преценят дали да поискат отстраняването му, допълни тя.

В Стрелча говорим за досъдебно производство, по което все още кметът не е привлечен като обвиняем.

“Принципно говорим за престъпление срещу личността, не във връзка със службата”, уточни Арнаудова.

“За кмета на Златица в края на миналата година прокуратурата внесе искане в съда да бъде отстранена от длъжност, но съдът отказа. Затова тя (Магдалена Иванова) продължава да изпълнява длъжността“, каза Арнаудова.

Споделяне

Още по темата

Още от България