Прокуратурата се активизира предизборно срещу кметове

Прокурор Румяна Арнаудова

Очакват се още акции срещу кметове в страната, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред бТВ в сряда. През последните два дни бяха арестувани кметът на Созопол Панайот Рейзи (ГЕРБ), кметицата на Златица Магдалена Иванова, а под прицел е и кметът на Стрелча Стойчо Чачов (АБВ). Местните избори ще се проведат през есента на тази година.

“В последните 2-3 години прокуратурата мобилизира усилията си в разследванията срещу кметовете, тъй като постъпиха множество сигнали, че в общините се извършват злоупотреби”, каза Арнаудова.

Тя обясни, че Агенцията за държавна финансова инспекция интензивно извършва проверки и докладите за дейността на общинските администрации се изпращат на главния прокурор, който ги препраща на компетентната прокуратура.

“Затова имаме много разследвания срещу кметове. Има и такива, за които към този момент не можем да споделим с медиите, но се работи приоритетно, тъй като се касае за корупционни, според нас, деяния и се стремим да ги пресечем”, подчерта Арнаудова.

По отношение на кмета на Созопол Панайот Рейзи наблюдаващите прокурори ще преценят дали да поискат отстраняването му, допълни тя.

В Стрелча говорим за досъдебно производство, по което все още кметът не е привлечен като обвиняем.

“Принципно говорим за престъпление срещу личността, не във връзка със службата”, уточни Арнаудова.

“За кмета на Златица в края на миналата година прокуратурата внесе искане в съда да бъде отстранена от длъжност, но съдът отказа. Затова тя (Магдалена Иванова) продължава да изпълнява длъжността“, каза Арнаудова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?