След двата подценени случая, довели до убийства

Прокуратурата се активизира срещу мъж, заплашил бившата си приятелка

Прокуратурата се активизира срещу мъж, заплашил бившата си приятелка

Мъж е обвинен за заплаха с убийство, отправена към бившата му приятелка, съобщи в петък Софийската районна прокуратура (СРП).

Обвиняемият с инициали Д. П. ще отговаря също и за нарушаване на ограничителната заповед за защита от домашно насилие, издадена му по искане на потърпевшата А. Й. на 20 април т.г. Двете деяния мъжът е извършил на 23 август, добавят от държавното обвинение.

"Предвид изключително високата обществена опасност на извършеното от Д. П. деяние, прокуратурата е разпоредила задържането на обвиняемия с постановление от 24 август 2017 г. за срок от 72 часа с оглед внасяне на искане до Софийския районен съд за вземане на постоянна мярка "задържане под стража", уточняват разследващите.

Информацията за този случай идва на фона на жестоките убийства на Елена Василева и Виола Николова. Първата бе разстреляна посред бял ден пред свидетели миналия петък в столичния квартал "Лагера" от бившия ѝ съпруг Венцеслав. Николова пък бе убита в средата на юли от приятеля ѝ Стефан Станев.

Общото в двата трагични случая бе, че убийствата бяха предшествани от множество сигнали срещу извършителите им, които по една или друга причина бяха неглижирани от МВР и прокуратурата и така и не бяха довели до повдигане на обвинения и осъдителни присъди.

В случая с Елена Василева се оказа, че тя си е изкарала ограничителна заповед и неколкократно е сигнализирала, че бившият ѝ съпруг заплашва да я убие. По думите на найна приятелка той дори опитал да я прегази с колата си.

Убийството на Виола пък бе предшествано от редица сигнали срещу Стефан Станев, подадени от бившата му жена Благовеста Пенева. Прокурорска проверка след трагичния случай установи, че по въпросните жалби са били образувани цели пет преписки, от които четири след това са прекратени.

"Прости ми, Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих", написа неотдавна бившата съпруга на задържания във Фейсбук, добавяйки, че прокуратурата и полицията отказват да разследват сигналите ѝ.

Впоследствие районният прокурор на София Петър Белчев подаде оставка "в знак на поемане на морална отговорност за действията на четиримата прокурори по подадените жалби от бившата съпруга на Стефан Станев", съобщиха от СРП на 25 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?