Прокуратурата се активизира срещу Външно с обвинение срещу зам.-министър

Христо Ангеличин ще отговаря по сигнал на Вигенин, по друго дело се разследват още ръководни кадри

Прокуратурата засили офанзивата си срещу външното министерство в петък, като в рамките на няколко часа първо обяви, че е образувала дело срещу ръководни кадри за сключена обществена поръчка, а след това и, че е обвинила зам.-министъра в оставка Христо Ангеличин по неотдавнашен сигнал на депутата от БСП Кристиан Вигенин.

Във втория случай обаче не се е стигнало до нанасяне на вреда на държавата заради своевременните действия на разследващите, обясниха пред журналисти говорителите на главния прокурор и на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова и Зорница Таскова.

Ангеличин, който е представител на Реформаторския блок, е обвинен за престъпление по служба, тъй като според сигнала на бившия външен министър в кабинета "Орешарски" е отговорен за планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Сигналът бе подаден от Вигенин в края на ноември м.г., а в средата на декември прокуратурата обяви, че разследва служители на Външно.

"В качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-министър на външните работи, с цел да набави за дружество конкретна облага, е нарушил служебните си задължения, в резултат на което е създал реална опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на около 840 000 лева", обясни Таскова.

Интересът на прокуратурата към правителството в оставка засега се изчерпва с кадрите на Реформаторския блок. Обвинения вече получиха здравният министър в оставка Петър Москов и военният - Николай Ненчев.

Зеленогорски: Имам чувството, че РБ е специален обект на прокуратурата

Имам чувството, че РБ е специален обект на прокуратурата. Това каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски по повод обвиненията срещу военния министър Николай Ненчев и здравния Петър Москов.

В петък държавното обвинение обвини още един представител на блока – Христо Ангеличин.

Зеленогорски оцени в петък високо работата на Ненчев, срещу когото има две дела – за изтребителите МиГ 29 и за шиенето на военни униформи.

"Ако той има лични проблеми, това са проблемите на Реформаторския блок, защото ние сме атакувани и през него, защото сме си свършили работата и защото няма да позволим корабът на България да бъде обърнат в посока Североизток", коментира Найден Зеленогорски.

Той напомни и предаването на архивите на военното разузнаване на комисията по досиетата.

Това, според Зеленогорски, е бил моментът, в който са започнали тежки атаки срещу РБ и министъра.

Освен ЗОП, Ангеличин нарушил и план на външното министерство

Зорница Таскова обясни, че Ангеличин е отговорен за изпращането на грами до 15 български посолства в чужбина, в които разпорежда да извършат плащания по сметка на посочено от него дружество. Освен, че е в нарушение на ЗОП, това е противоречало на плана на МВнР за подготовка на страната за българското председателство на ЕС.

"Част от този план включва подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства. В плана изрично е разписано, че следва да бъде обявена обществена поръчка по ЗОП и чрез нея да бъде определен изпълнител", каза още Таскова.

Преди месец пък авторът на сигнала Кристиан Вигенин обяви, че става въпрос за "нагла кражба", твърдейки, че всеки един от 15-имата посланици трябвало да преведе над 30 000 евро за закупуване на телефонна централа, към която имало прикрепена фактура на фирма "Балкантел". В сигнала се сочеше още, че във фактурата са вписани многократно увеличени разходи за труд и техника, като основен разход е централата или сървър, чрез който телефонните разговори в бъдеще ще преминават през интернет.

"За един и същи модел от един и същи доставчик посланиците са получили значително разминаващи се цени за сървъра – между 15 000 и 25 000 евро", обясни в средата на декември Вигенин, добавяйки, че според негова проверка в обикновен онлайн магазин такъв сървър струвал под 1000 евро.

Според МВнР става въпрос за друга процедура по ЗОП и законът е спазен

"Телефонната централа в Лондон в началото на 2014 г., когато той е бил министър, е сменена с централа, която е със същите параметри, които ние в момента търсим да използваме, по абсолютно същата процедура – без обществена поръчка, което законът го позволява до определена сума, и на същата цена – 33 700 евро. Цена, която той в момента твърди, че е изключително завишена", отговори му задочно министърът в оставка Даниел Митов пред бТВ.

Обвиняемият Христо Ангеличин пък тогава разясни, че изобщо не става дума за обществена поръчка, а техниката се закупува по предвидените по ЗОП лимити, в които се разрешава пряко договаряне – във всички посолства е до 70 000 лева, а общата стойност е над 700 000 лева.

Малко преди Румяна Арнаудова да обяви в петък, че зам.-министърът в оставка се намира в столичното следствие, за да му бъде повдигнато обвинение, от прокуратурата съобщиха, че разследват и други ръководни кадри на Външно, но без да посочат имена. Това дело е за сключен договор за служебните пътувания на администрацията на министерството – самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки.

По другото разследване в министерството прокуратурата търси щета за 148 000 лв.

Според прокуратурата вместо да обяви обществена поръчка и да спази закона, външно министерство е сключило договор с фирмата, която обслужвала Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Така ведомството на министър Даниел Митов е било ощетено със 148 000 лв., посочват от прокуратурата.

Министерството на външните работи е сключило две споразумения със земеделското ведомство. Едното е от 15 януари 2016 г., а другото от 22 април 2016 г. По силата на подписаните споразумения външно министерство са ползвали услугите на търговското дружество, избрано от МЗХ за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

"Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки", е посочено в съобщението на прокуратурата.

В него се казва, че в резултат на това настъпилата щета за МВнР е 148 хил. лв., защото външното министерство не се е възползвало от отстъпките и ваучерите, които фирмата предлагала, въпреки че имали такава възможност. В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая.

Ще бъде назначена икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР, се казва още в съобщението на прокуратурата. Освен за безстопанственост, прокуратурата разследва и дали има извършено длъжностно престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?