Шефът на ГДБОП: Знаем кои са и къде са съучастниците

Прокуратурата се дистанцира от "обоснованото предположение" за атентата

Николай Младенов: Имаше натиск да не посочваме Хизбула, разследването е "абсолютен пример" за правилна работа

Прокуратурата се дистанцира от "обоснованото предположение" за атентата

Разследването на атентата на бургаското летище Сарафово е "абсолютен пример" за правилната работа на службите и обявяването на резултатите от него "ни прави по-сигурни и по-защитени". Това увери външният министър Николай Младенов в сряда пред БНТ, след като преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи официално, че терористичният акт в Бургас е организиран от военното формирование на проиранската групировка Хизбула.

Младенов отхвърли обвиненията на опозицията, че Хизбула е посочена под външен натиск. По думите му такъв наистина е имало, но в обратна посока. В същото време той гарантира, че българското разследване разполага с достатъчно доказателства, които да подкрепят "обоснованото предположение" на Цветанов за вината на проиранската групировка.

Цацаров дистанцира прокуратурата от политическата оценка за атентата

Главният прокурор Сотир Цацаров не е притеснен за използвания от Цветанов термин "обосновано предположение", но подчерта, че делото все още е далеч от съд.

"Този термин се ползва, когато преценяваме основанията за даване на мярка за неотклонение в съда. Тук е употребен в друг смисъл. Това е резултат от анализ по делото до този момент, разследването не е завършило като наказателен процес. Останалото е изводи на определени специални служби", каза Цацаров пред БНР.

"При наличието на този материал са направени тези изводи. А прокуратурата не може да се използва за вземане на едно или друго политическо решение при тази ситуация и не може да е основа или оправдание за едно или друго политическо решение. Когато материалите по делото стигнат положение, при което се види, че можем да стигнем до съд, тогава самата процедура ще е готова. Ние работим с доказателствения материал, който е наличен по делото. На базата на него планираме още действия по разследването на атентата", заяви Цацаров.

Не сме сами в "обоснованото предположение"

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров подкрепи твърденията на началника си Цветан Цветанов, като каза, че "има много неща, които косвено показват, че тези хора са съпричастни към извършване на терористичния акт". Флоров освен това каза, че България знае къде са намират тримата заподозрени.

"Тези обосновани предположения са на усилията и изводите, които сме стигнали – не само българските служби, а и службите, които са подпомагали нашето разследване", заяви Флоров.

Николай Младенов: Има доказателства, няма външен натиск

Външният министър Николай Младенов заяви, че българската страна е организирала и водила разследването изцяло в сътрудничество с "нашите съюзници, със службите на страни от двата края на света - в крайна сметка тук е и Австралия, и Канада, и много други бяха ангажирани".

"Можете да бъдете абсолютно убедени, че не бихме си позволили подобна формулировка (обосновано предположение), подобно изявление, ако нямаме достатъчно данни", каза Младенов пред БНТ.

"Искам да ви уверя, че никой никога в нито един момент не е оказвал натиск върху България да излезе с резултати от това разследване.... Дори ако трябва да бъда честен, може спокойно да се каже, че натискът беше по-скоро отвън да не се излиза с тези данни, да не се назовава тази истина, която имаме... и за съжаление той дойде от среди в България, което е най-жалкото и което всъщност може би е и най-притеснителното", допълни външният министър.

"Не сме безгласна буква на световната карта"

Според него подобни обвинения са безпочвени и само вредят на България. По думите му "трябва да имаме малко повече уважение спрямо собствената си държава, когато се вземат подобни решения".

"Ние не сме глобална супер сила, не сме обаче и някаква безгласна буква на световната карта на политиката. Ние сме страна членка на НАТО, на ЕС, която заявява своите позиции и ги отстоява в съюзничество с нашите съюзници. Това е рамката, в която функционираме, това е рамката, която ни дава най-голяма сигурност и това рамката, която ни позволява в крайна сметка да постигаме целите, които си поставяме в политиката", заяви Младенов.

Международните реакции след изявлението на Цветанов във вторник категорично показват, "че сме на правилната посока", продължи външният министър. Според него задължение на управляващите е да застанат "зад службите", които са водили разследването професионално и в сътрудничество с евроатлантическите си партньори.

"И затова нашето желание в момента е в три посоки - първо, да стане ясно на целия свят, на всички хора, които смятат, че могат безнаказано да атакуват Европа, ЕС, че това няма да се случи, че когато се разкрият данните за тях, те ще бъдат показани пред целия свят и ще бъдат доведени в крайна сметка до съд и до присъда. Второ, че ние ще сътрудничим с ливанските власти, ще сътрудничим с всички наши съюзници, за да може наистина да довършим до край този процес, който е много важен не само за нашата страна, а и за останалите страни в ЕС. И трето, че ще предприемем общи мерки, общи действия на ниво Европа", каза още Младенов.

На въпрос дали изявлението на Цветанов може да бъде използвано като повод за започването на военни действия срещу Иран, Младенов отвърна, че това е "прекалено фантастичен сценарий".

Не е ясно кога ЕС ще обсъжда въпроса за Хизбула

По повод настояването от САЩ и Израел Европейският съюз да включи Хизбула в списъка с терористични организации, Младенов коментира, че "няма да е лесна дискусията в ЕС, защото трябва да има консенсус между 27 страни, но ние имаме много ясни данни, които ще представим".

Не сме сами, не сме в "изолация или в някаква трудна позиция, напротив, ние имаме много ясни данни, които ще представим", каза министърът.

Той е убеден, че "всички ще бъдем абсолютно единни, за да се предпазим от подобен тип атаки в бъдеще". Николай Младенов не се ангажира колко време ще отнеме дискусията, но посочи, че все повече страни в ЕС са обект на терористични заплахи и дори в момента тече процес срещу заподозрени в Кипър.

"Така че нека да оставим да се развие нормалният цикъл на вземане на решения в ЕС", заключи Младенов.

От ЕС вече коментираха, че включването на Хизбула в списъка на терористичните организации е възможно, но не е единствената мярка, която ще се обсъжда. Говорителят на върховния представител на ЕС за външната политиката и сигурността Катрин Аштън - Мая Кочиянчич заяви: "Има и действия, които могат да се предприемат чрез различни канали, например с участието на Европол, съдебни мерки, дипломатически и политически действия”. Тя не можа да каже кога ще бъдат обсъждани различните варианти.

Флоров: Знаем кои са и къде са съучастниците на атентатора

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров от своя страна обяви в сряда пред ТВ7, че подчинените му имат информация кои са тримата съучастници на атентатора, както и къде се намират.

"Знаем кои са тримата съучастници на атентатора от Бургас и къде се намират, те са в една и съща държава. Изготвят се съдебните поръчки към съответната страната, за да ни окажат съдействие", заяви Флоров

Преди ден Цветанов съобщи, че двете идентифицирани лица около имат канадски и австралийски паспорти, но са живели в Ливан.

Шефът на ГДБОП се възмути от опозицията, която с коментарите си обезценява "денонощния труд на колегите". Изрази и недоумение, че МВР едновременно търпи критики, че не дава информация, както и че дава - "отново се упражняват върху нас - професионалистите".

Флоров повтори версията на шефа на Европол Роб Уейнрайт от вторник, че атентаторът не е бил терорист-камикадзе, а взривът вероятно е станал заради грешка на загиналия. Не се изключва и версията бомбата да е взривена от разстояние. Идеята вероятно е била раницата да избухне, когато автобусът е бил в движение. Ако това беше станало, жертвите щяха да са повече, а следите - почти никакви, каза Флоров.

Прокуратурата не е готова с внасяне на делото в съда

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че разследването продължава и че все още прокуратурата не е готова за внасяне на материалите в съда.

"Прокуратурата работи с това, което е в материалите по делото. Когато материалите по делото стигнат предположение, при което можем да преценим, че дай Боже сме готови за съд, тогава самата прокуратура ще бъде готова. Но да бъде използвано самото наказателно производство за политическия случай и конкретно външнополитически цели – е малко пресилено", посочи Цацаров пред БНР.

Той добави, че "прокуратурата в тази ситуация не може да бъде използвана за вземане на едно или друго политическо решение или не може да бъде използвана като основа или оправдание за политическо решение".

Цацаров съобщи, че вече са изпратени съдебни поръчки Израел, Ливан, Австралия и Мароко, а предстои да бъде проведен и следствен експеримент за атентата.

С оглед характера, конструкцията и мощността на взривното устройство, очевидно целта е била автобусът да бъде взривен в движение, коментира още главният прокурор, потвърждавайки казаното от шефа на ГДБОП.

"По едни или други причини – поради грешка или поради някакви субективни причини, свързани с извършителите, взривното устройство е било задействано по-рано. Това по-ранно задействане е причинило тези жертви. Следственият експеримент е необходим с оглед изясняване на точното място, насока и сила на взрива, а не само на конструкцията на взривното устройство", обясни Цацаров.

Следственият експеримент ще е най-рано през април

Той каза, че е подписано споразумение с Европол, по силата на което те финансират част от осъществяването на следствения експеримент. Закупени са два автобуса. За да се произведе експериментът в близки до ситуацията условия, ще се изчака затопляне на времето. "Месец април – това е най-близкото обозримо време за провеждане на експеримента", каза Цацаров.

"Разжалваната" по нареждане на Цветанов следователка няма да бъде наказвана

Той коментира още, че следовател Станелия Караджова, която бе отстранена от екипа, разследващ атентата в Бургас, заради изнасянето на информация пред медиите, е добър професионалист и по негово настояване апелативният прокурор на Бургас е оттеглил предложението за дисциплинарно производство.

"Трудно можем да съдим човек за това, което е казал по медиите, или, ако го правим, някакси не се вписваме в представите си за подход към хората, които работят в тази система. По мое настояване апелативният прокурор на Бургас оттегли предложението за дисциплинарно производство на следовател Караджова. Ако той не го беше направил, щях да го направя аз", каза Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?