Прокуратурата се хвали с хиляди отнети антики от Божков, той вещае възмездие

Прокуратурата се похвали в сряда с отнети нови стотици антични предмети от колекцията на бизнесмена Васил Божков, който заплаши "хунтата" с възмездие за нейните действия.

Държавното обвинение съобщава, че само през август при претърсвания в няколко помещения в офиса на Божков са иззети 234 антични предмета. През септември е имало нова акция, при която са иззети други 82 ценни предмета. Така общият брой на отнетите артефакти достигна 6566. Васил Божков е регистрирал общо 212 предмета по реда на Закона за културното наследство, твърди прокуратурата.

Няколко часа по-късно Васил Божков отговори с пост във Фейсбук.

"Грабежите на хунтата продължават. Българският народ вероятно никога повече няма да види заграбените предмети. Те ще изчезнат като ритона и никой няма да даде обяснение. Но всички участвали във варварските действия ще понесат персонална отговорност. Имената, длъжностите и данните им са запазени", написа бизнесменът.

Той нарича представителите на прокуратурата "талибани", които от 8 месеца "грабят и унищожават световно-културно историческо наследство".

"Вече дори не карат артефактите в НИМ, а в неизвестни складове, откъдето изчезват по-лесно. Умишленото или поради незнание нарушаване на закона е престъпление. Преди години отказах оферта за 1.2 милиарда евро за колекцията. Днес стойността ѝ е много по-голяма. Явно Шиши има нужда от тези пари. Те няма да му помогнат", добавя той.

Божков съобщава, че е завел дела за незаконното заграбване на колекцията в международни съдилища.

"Стойността на исковете ще трябва да бъде покрита от българската държава, но това няма да върне културно-историческото наследство на българския народ. Веднъж държавата ще плати, втори път няКОЙ ще си напълни пак джобовете", пише още бизнесменът, който се укрива в Дубай.

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков, но не дава отговор на обвиненията на Васил Божков, че един от неговите отнети ритони е бил обявен за продажба в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България