Прокуратурата се намесва в най-голямата столична общинска сделка

Прокуратурата се намесва в най-голямата столична общинска сделка

Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала проверка на най-голямата приватизационна сделка, която някога е стартирал Столичният общински съвет (СОС) през своята  Столична общинска агенция за приватизация (СОАП), научи Mediapool в петък. Информацията потвърдиха както източници на “Московска” 33, така от и държавното обвинение.

На 19 октомври СОАП взе решение, че консорциум “Слатина Булгарплод” печели търга за закупуването на най-голямото тържище за плодове и зеленчуци на Балканите – столичния “Булгарплод”. Цената е 75.4 милиона лева. В тайното наддаване участваха само две фирми, въпреки че общо 16 са закупили документи. Втори в търга остава дружеството от групировката ТИМ “Химимпорт финанси”, което е предложило цена от 75 милиона лева или само 400 000 лева по-малко. Логично в тази ситуация СОАП взима решение в полза на “Слатина Булгарплод”.

“Проверяваме параметрите на сделката. Има някои нарушения, но на този етап не бих искал да коментирам”, потвърди пред Mediapool градският прокурор Николай Кокинов.

Шефът на СОАП и досегашен общински съветник от НДСВ Светлин Лисичков потвърди за прокурорски интерес по темата. Той съобщи, че от държавното обвинение вече са иззели тръжната документация от офиса на СОАП. Според него обаче проверката е по-скоро насочена към установяване на произхода на парите на спечелилите процедурата, отколкото към действията на агенцията по време на търга.

Съмнения около протичането на конкурса възникват в две посоки. Едно от обясненията за малката разлика в тайните иначе предложения на първия и втория може да бъде потърсено в правните регистри. В консорциума “Слатина Булгарплод”, създаден специално за търга, съдружници с по 50% са фирмите  "Новико норд", управлявана от Спасимир Каназирев, и "Миладжо", собственост на Михаил Младжов.

“Новико норд” е собственост на холдинг “Нов век”, който е регистриран на един адрес с “Химимпорт финанси” – фирма от структурата на ТИМ.

Според публикация в “Капитал” Централна кооперативна банка (ЦКБ), която също е част от групировката ТИМ, е инвестиционният посредник при увеличаване капитала на “Нов век”.

ТИМ притежава и тържището “Варна плод”, но отрича да има участие в собствеността на  "Слатина Булгарплод”. Дори изпълнителният директор на “Химимпорт” Иво Каменов коментира след сделката, че няма нищо общо със спечелилия консорциум и че може да обжалва.

Повод за прокурорска проверка за произход на средствата може да е един от членовете на управата на фирмата –купувач. Става дума за Светлана Каменова, бивша съпругата на Красимир Каменов - Къро, известен като приближен на изчезналия бос на бившата ВИС Мето Илиянски.

При сключване на сделката “Булгарплод Слатина” ще получи около 450 дка парцели, върху които са разположени съоръженията на тържището. То е  официално определено със заповед на земеделския министър Нихат Кабил за основен източник на информация за цените на плодовете и зеленчуците.

Дълго време Министерството на земеделието не разрешаваше продажбата, но няколко месеца преди изборите даде зелена светлина. Официално сделката за “Слатина Булгарплод” още не е сключена, тъй като в момента тече срокът за нейното обжалване.

Ако бъде финализирана, тя ще заеме категорично първото място по постигната цена за общинско дружество. Преди шест месеца СОАП продаде “Пътища и съоръжения” за 27 милиона лева, което все още е рекорд.
Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?