Тъй като противоречи на конституцията

Прокуратурата се обяви срещу регистрацията на новата националистическа партия

Обвинителите смятат, че в НПБ изповядват неонацистки политически възгледи

Симеон Костадинов, учредител на НПБ.

Софийската градска прокуратура (СГП) разпространи в петък отрицателното си становище за регистрацията на "Националистическа партия на България" (НПБ), уточнявайки, че според данните, събрани по производството, формацията противоречи на конституцията.

От държавното обвинение цитират два текста от основния закон, които според тях новите националисти категорично нарушават – чл.11, ал.4, забраняващ партиите, основани на "етническа, расова или верска основа" и чл.44, ал.3, забраняващ тези, чиято дейност е насочена "към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите".

Според СГП дейността на новата партия противоречи и на чл.2, ал.З от Закона за политическите партии, който задължава всички формации да "използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели".

Обвинителите аргументират становището си с няколко извадки от програмата на НПБ, както и от изказвания на нейни членове пред медиите. В точка 5 от въпросния партиен документ, например, е записана следната цел: "Смазване на циганския терор с железен юмрук".

"Това писмено заявление в официалния програмен документ на партията, е очевидно крайно реакционно и противоконституционно – същото представлява открит призив и цел за насаждане и разпалване на етническа вражда и нетърпимост, в явно противоречие с релевантните норми на конституцията", посочват от прокуратурата.

Добавят и цитат от точка 9 в програмата на НПБ, където е упоменато, че трябва да бъде предизвикана промяна на Закона за вероизповеданията, според която регистрацията на нови религиозни общности да се позволява единствено при наличието на: "поне 500 000 последователи или присъствие на националната територия към момента на възстановяване на Третата българска държава".

Според държавното обвинение това е "недопустимо и противоконституционно ограничаване на религиозните права и свободи и по същността си е изява на религиозна нетърпимост". В становището на СГП е включен и друг пасаж от партийната програма, прокламиращ "ефективна борба и забрана на всички антибългарски организации като Български хелзинкски комитет, "Отворено общество" и производните им".

Цитиран е и коментарът на Симеон Костадинов, един от учредителите на НПБ, направен пред в. "Капитал" на 17 ноември м.г.: "Когато съществуването на една държава и една нация са заплашени, дори от тенденции, които са естествени, а не нарочни, тази държава и тази нация имат върховното право да се защитят. Дори ако това означава да пренебрегнат някои правни или международни положения, които до този момент са считани за неоспорими".

Костадинов е цитиран и с изявление срещу пристигащите в България имигранти по време на свое участие в предаването по БНТ "Референдум" на 19 ноември м.г.: "Тези хора не са социално, икономически, културно и религиозно съвместими с нас... На момента трябва да ги експулсираме. Имаме и правната база, имаме и всички основания - морални, законови".

Неговият съмишленик Димитър Любомиров, член на забранената в много страни организация "Кръв и чест" (участваща в учредяването на НПБ – бел.ред.), пък попада в становището на прокуратурата със свой коментар пред бТВ от 16 ноември м.г.: "Адолф Хитлер и Бенито Мусолини – това са хора, които имат много добри решения за това как да бъде като цяло Европа".

"Гореизброеното е малка част от големия обем писмени доказателства, съдържащи се в приложената преписка и сочещи на открито и явно пропагандиране на омраза, вражда и нетърпимост на религиозна, национална и етническа основа, в хода на осъществяване на дейността, реализиране на целите и обществените изяви на Националистическата партия на България, като въпросната "идеология на омразата" е закрепена и като писмена норма в Програмата на НПБ, чието спазване е прогласено от Устава на партията като условие за членство", обобщават от СГП.

Обвинителите споделят и изложените от Българския хелзинкски комитет аргументи, свързани практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), според която "проповядването, насаждането и разпалването на расова, национална, етническа или религиозна омраза или вражда, не влиза в обхвата на защитеното право на свободно изразяване по смисъла на Чл.10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи".

"Предвид всичко изложено считаме, че уважаемият съд разполага с необходимите доказателства, за да констатира, че е налице несъвместимост и явно противоречие на идеологията и дейността на Националистическата партия на България с духа и нормите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии, както и с приложимото европейско право и релевантната съдебна практика на ЕСПЧ, поради което следва да бъде отказано регистрирането и вписването на визираната политическа партия в надлежните регистри", заключва Софийската градска прокуратура.

НПБ бе учредена на 9 ноември м.г., като датата бе подбрана символично, тъй като вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 година нацисткият режим провежда т.нар. "Кристална нощ", която е началото на масовите погроми срещу евреите в Европа.

Появата на поредната националистка формация предизвика острата реакция на редица правозащитници, като над 100 общественици призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да направи всичко необходимо, за да бъде спряна съдебната регистрация на партията. В сигнала до Цацаров се припомняше, че НПБ е съставена от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест".

Споделяне

Още по темата

Още от България